2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bölcsődékben, óvodákban takarékoskodnak a vízzel

Kiemelkedő szerepük van azoknak a kis méretű, csapba, zuhanyfejbe szerelhető eszközöknek, amelyekkel drasztikusan csökkenthető a vízfogyasztás. Ezeknek az apró szerkezeteknek a legkorszerűbb változatait szereli fel a Hegyvidéki Önkormányzat az összes általa fenntartott bölcsődében és óvodában.

„A víztakarékosságot szolgáló közel ötszáz eszközt telepítünk tizennégy óvodában és három bölcsődében. A program összköltsége 1,8 millió forint, ám a számítások szerint nagyjából fél év alatt megtérül a beruházás” – mondta el Rózsa Zoltán, a tizenkettedik kerületi önkormányzat zöld irodájának vezetője.

A fejlesztésnek szemléletformáló szerepe is van – tette hozzá –, hiszen már a legkisebbekben is érdemes tudatosítani azt, hogy felelősen kell bánni a korlátos erőforrásainkkal.

A kicsik is megtanulhatnak takarékoskodni a vízzel Fotó: Pixabay

A különleges sugárszabályozók által elérhető megtakarítást az oktatási-nevelési intézmények komplex felmérését és az eszközök telepítését végző Vízinnovációs Kft. munkatársa, Palotás Zoltán szemléltette. Egyszerű módon, egy mérőtasak egységnyi idő alatt történő megtöltésével mutatta be, hogy amíg a gyerekek által használt csapokból alaphelyzetben 18 liter víz folyik el egy perc alatt, addig az „intelligens nyomásszabályozó” alkalmazásával percenként mindössze másfél liter vízre van szükség, ami több mint 90%-os megtakarítást jelent. Bár ilyen rendkívüli mértékű fogyasztáscsökkenés nem érhető el minden kifolyónál, Palotás Zoltán tapasztalatai szerint egy-egy óvoda vagy bölcsőde átlagosan 30-40%-kal tudja csökkenteni a vízfogyasztását, ezáltal a víz- és csatornadíját.

 A bölcsődeépületükben a gyerekek számára kialakított öt fürdőszobai blokk, több felnőttmosdó, valamint főzőkonyha is található, ezért sok vizet használnak – az önkormányzat beruházásával azonban jelentősen csökkenhet a vízfogyasztásuk.

Neked ajánljuk
Gyilkos extrém időjárás Kanadában Klímaváltozás és víz: szélsőségekre kell számítanunk Medermonitort fejlesztettek Veszprémben Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: hegyvidekujsag.eu
Vissza
Hírfolyam