2020. július 14., Örs, Stella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Van sütnivalójuk! Kínában már koholják az esőt

Igen leleményes ötlettel próbálják megoldani a kínaiak az ország bizonyos területeit érintő vízhiányt. A China Aerospace Science and Technology Corporation szakemberei egy olyan kemencehálózattal rukkoltak elő, amellyel évente mintegy 10 milliárd tonna csapadékot lehetne előállítani a Tibeti-fennsík fölött.

A China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC, kb. Kínai Repüléstudományi és -technológiai Testület) által kifejlesztett ezüstjodid-eregető építményeket a Himalájában nagyjából az öt kilométeres magasság feletti „tartományokban” telepítik majd.

A kohók az Indiai-óceán által kilehelt párát fogják csapadéktermelésre bírni; ez a folyamat a Tibeti-fennsík északi területének földrajzi elhelyezkedése miatt segítség nélkül nem szokott végbemenni. Ezek az északi régiók esőárnyékban helyezkednek el, így az alacsonyan szálló felhők a Himalája déli régiói miatt nem tudják megközelíteni a térséget.

Így néz ki az esőcsináló kohó Fotó: maduo.gov.cn

Eső generáláshoz a kemencék vegyi üzemanyagot égetnek el – remélhetőleg a folyamat során sikerül határérték alatt tartani az egységnyi területre kibocsátott vegyszer mennyiségét –, hogy aztán ezüst-jodidban gazdag füstöt bocsássanak ki magukból. Miután az ezüst-jodid felszáll, a felhőkkel összekeveredve kikristályosodik, és csapadékképzésre inspirálja a környezetét. 

A hatékonyság növeléséhez a kohókat egy komputeres hálózatba is bekötik. A számítógépes központ meteorológiai műholdak információit felhasználva csak felhős időben engedi a levegőbe szabadítani az ezüst-jodidot.

Az ezüst-jodidot korábban a fényképészetben használták, napjainkban pedig a víz fertőtlenítésére, valamint a jégesők ellen hazánkban is alkalmazzák, ám a mennyisége nem haladhat meg egy bizonyos határértéket. 

Neked ajánljuk
Kegyetlen árvíz pusztított Kínában Ítéletidő Japánban – egyre rosszabb a helyzet Megnyílt a kutyahúsfesztivál a kínai Julinban a koronavírus-járvány ellenére A világ minden szegletébe eljut a föld sokszínű erdeinek zsivaja Adománnyal segíti a Szent László Kórház dolgozóit a Sodastream
Tovább a forrásra: gyartastrend.hu
Vissza
Hírfolyam