2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Meg kell védenünk kincset érő vízkészleteinket

A vízhiány a világ több pontján is problémát okoz. A Kárpát-medence geológiai adottságának köszönhetően azonban nemcsak természetes tisztaságú karsztvízből, de termálvízből is nagy mennyiség található hazánkban. Éppen emiatt mindkét vízforrásunk kincset ér, ezért vigyáznunk kell rájuk. 

Hazánkban a mészkőből álló területeken a csapadék körülbelül egyharmada szivárog be a kőzet résrendszerébe, és a felszín alatt karsztvízzé válik. A beszivárgó víz karsztforrásokban tör a felszínre; ezek zöme a hegység peremén található.

Kozma Attila, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának ökoturisztikai referense elmondta, hogy a Vöröskői-alsó-forrás is egy ilyen időszakos karsztforrás a Bükk-hegységben. Ezek a források nagyon sok csapadék lehullása után, de általában a téli hóolvadást követően indulnak be, és felfelé törnek ki a föld mélyéből.

Ez óriási mennyiségű vízkészlet, amelynek védelme csak rajtunk múlik – magyarázta Kozma Attila.

Hazánk nemcsak édesvízben, hanem termálvízben is gazdag, méghozzá olyan mennyiségben, amely ötödik a világon, a Kárpát-medence geológiai adottságainak köszönhetően. Magyarországon a föld szilárd kérge kicsit vékonyabb, mint a világátlag. Ennek köszönhető az, hogy ezek meleg vizek – minderről már Kaltzer Sölétormos István, a Duna–Ipoly Nemzeti Park barlangi túravezetője beszélt a Kék bolygó stábjának. A túravezető a témában megjegyezte, hogy felül az országot és a környező területeket is olyan kőzetréteg borítja, amelyen könnyen be tud szivárogni a víz a mélybe, és termálvíz formájában tér vissza.

Hajdúszoboszló közkedvelt turistaközpont Fotó: MTVA/Oláh Tibor

Mivel a földkéreg a Kárpát-medencében mintegy tíz kilométerrel vékonyabb a világátlagnál, ezért a forró magma közelebb van a felszínhez. A Föld középpontja felé haladva a Kárpát-medencében átlagosan húsz, de előfordul, hogy tizenöt méterenként is nő egy Celsius-fokkal a hőmérséklet, szemben Európa többi részével, ahol harminchárom méterenként növekszik. Ezért nálunk sokkal kisebb mélységekből lehet hévizet nyerni, mint a kontinens más pontjain.

Neked ajánljuk
A víz miatt alakult ki tartós konfliktus Egyiptom, Szudán és Etiópia között Most már hivatalos: aszály van Magyarországon Fogy a jég a jegesmedvék körül Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam