2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mitől zavaros a csapvíz?

Van úgy, hogy a csapból fehér színű zavaros víz folyik. Azonban a közhiedelemmel ellentétben a jelenséget nem a klór, illetve az egyéb, víztisztító vegyszerek, hanem sok esetben az ásványianyag-tartalom okozza. 

A gázok oldhatósága megnő, ha növekszik a víz nyomása, vagy pedig csökken a víz hőmérséklete. Ilyen jelenséget tapasztalhatunk például télen, amikor kint nagyon hideg van, és az erősen lehűlt tartályból a csaphoz érkező víz menet közben felmelegszik. Néhány pillanat múlva azonban a kifolyó vizet fehéres árnyaltúra varázsló apró buborékok elillannak, és a víz kitisztul. 

A víz keménységét a kicsapódó kalcium- és magnéziumvegyületek mennyisége határozza meg. A kicsapódás intenzitása a hőmérséklettől és az egyéb ionoktól is függ. A vízkeménység geológiai eredetű jelenség, amit a kőzetekből – pl. mészkőből – kioldódó kalcium- és magnéziumionok (Ca2+ és Mg2+) okoznak.

Ezek az ásványi anyagok minden nyers vízben előfordulnak, időnkénti feldúsulásuktól a víz zavarossá válhat.

Nem kell megijedni attól, ha fehér, zavaros víz folyik a csapból Fotó: Flickr

A víz keménységének van határértéke, egy minimum- és egy maximumérték. Előbbinek egészségügyi, utóbbinak pedig technológiai oka van. A minimummennyiség 50 mg/l kalcium-oxid (CaO), a maximum ezzel szemben 350 mg/l kalcium-oxid. Ha a határérték ezeknél kisebb, akkor lágy, ha pedig nagyobb, úgy kemény a víz.

Kalciumra és magnéziumra nagy szüksége van a szervezetnek, ezért fontos, hogy a jó ivóvíz tartalmazzon bizonyos mennyiségben kalciumot, magnéziumot és egyéb ásványi sókat is.

Mivel a lágy víz nem alkalmas az emberi fogyasztásra, a kemény víz pedig rongálja a háztartási gépek alkatrészeit, a vízközművek általában közepes keménységű vizet szolgáltatnak.

Neked ajánljuk
Egyelőre nem pótolható a pátkai víztározóból a Velencei-tó vize Tihanyban vizsgálják, hogyan hatna az elszabadult felmelegedés a sekély állóvizeinkre Kék Bolygó Podcast: Tiszta víz Ekkora felületet kellene befedni napelemmel, hogy fedezze az emberiség energiaigényét A közgazdasági szemléletnek át kell alakulnia
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam