2019. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Afganisztánban szomjúság kínozza a gyerekeket

Közel egymillió embert, köztük félmillió gyereket érint az Afganisztán 34 tartománya közül 22-t sújtó aszály – jelentette az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF. A szervezet most anyagi segítséget kér a gyerekek megsegítésére. 

Az UNICEF közleménye szerint az aszály miatt a vízi erőforrások 20-30 százaléka kiszáradt, aminek kegyetlen következménye lehet abban a tíz tartományban, amelyekben az élelmiszer-ellátás bizonytalansága és az iható víz hiánya miatt már így is komoly problémát jelent az alultápláltság.

Az aszály által leginkább érintett tartományok között van az országban dúló fegyveres konfliktus által leginkább sújtott dél-afganisztáni Hilmend és Kandahár, illetve kelet-afganisztáni Nangarhar tartomány is.

Toby Fricker, az UNICEF szóvivője elmondta, hogy az aszály által különösen sújtott tizenhárom tartományban a 2017 októbere és 2018 februárja közötti fél évben az átlagoshoz képest 30 százalékkal kevesebb csapadék hullott. Más források szerint ennél is több, 60 százalékkal kevesebb csapadék hullott.

Félmillió afgán gyermeknek nem jut elegendő ivóvíz Fotó:Wikimedia

Az UNICEF-nek  mintegy 10 millió dollárra, azaz  körülbelül 2,5 milliárd forintra lenne szükség az érintettek megsegítésére.

Neked ajánljuk
Félig telt poharak: így küzdenek a vízhiány ellen Indiában Ivóvízfejlesztésre pályázhatnak az önkormányzatok A Föld gazdasági súlypontja 2018-ban nem más, mint Szibéria Repül a műanyag szemét A klímaváltozástól a csökkenő GDP-ig
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam