2019. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A tengerszint-emelkedés miatt rengeteg sziget lakhatatlanná válhat

Egy új kutatás szerint a 21. század közepére a tengerszint emelkedése miatt számos atoll válhat lakhatatlanná. Az egyre gyakoribb áradások nemcsak a szárazföldi infrastruktúrát károsíthatják, de az ivóvízellátást is megnehezíthetik.

A tengerszint a leggyorsabb ütemben a trópusi területeken emelkedik, ahol több ezer korallzátonyokból felépülő atoll található. Az új vizsgálatban a szakértők a Marshall-szigetekhez tartozó Kwajalein-atollnál elhelyezkedő Roi-Namur szigetét elemezték – írja az IFLScience. A kutatók 2013 novembere és 2015 májusa között gyűjtöttek adatokat.

A vizsgálat alapján több százezer Marshall-szigeteki élete és otthona van veszélyben.

Néhány évtizeden belül teljesen lakhatatlanná válhatnak a Marshall-szigetek Fotó: Pixabay

A legfrissebb felmérés szerint a szigeteket már a 2050-es évekre veszélybe sodorhatja a tengerszint-emelkedés. A legnagyobb probléma az lesz, hogy az időnként beáramló tengervíz be fogja szennyezni az atollok édesvízkészletét. Curt Storlazzi, az Egyesült Államok Földtani Intézetének munkatársa szerint:

„a csúcspontot, amikor az atollszigetek többségén az iható talajvíz használhatatlan lesz, várhatóan legkésőbb a 21. század közepéig elérjük.”

A becslések alapján a 2050-es évektől az áradások évente jelentkezhetnek majd, így más szigetek is meglehetősen gyorsan válnak majd lakhatatlanná.

Neked ajánljuk
Trópusi vihar pusztít Houstonban Víz alatt van Spanyolország délkeleti része 150 évből az utolsó öt volt a legmelegebb A világ több vezető cége tervezi csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását Költséghatékony, kényelmes és környezetbarát megoldás – a menstruációs kehely
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam