2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A tengerszint-emelkedés miatt rengeteg sziget lakhatatlanná válhat

Egy új kutatás szerint a 21. század közepére a tengerszint emelkedése miatt számos atoll válhat lakhatatlanná. Az egyre gyakoribb áradások nemcsak a szárazföldi infrastruktúrát károsíthatják, de az ivóvízellátást is megnehezíthetik.

A tengerszint a leggyorsabb ütemben a trópusi területeken emelkedik, ahol több ezer korallzátonyokból felépülő atoll található. Az új vizsgálatban a szakértők a Marshall-szigetekhez tartozó Kwajalein-atollnál elhelyezkedő Roi-Namur szigetét elemezték – írja az IFLScience. A kutatók 2013 novembere és 2015 májusa között gyűjtöttek adatokat.

A vizsgálat alapján több százezer Marshall-szigeteki élete és otthona van veszélyben.

Néhány évtizeden belül teljesen lakhatatlanná válhatnak a Marshall-szigetek Fotó: Pixabay

A legfrissebb felmérés szerint a szigeteket már a 2050-es évekre veszélybe sodorhatja a tengerszint-emelkedés. A legnagyobb probléma az lesz, hogy az időnként beáramló tengervíz be fogja szennyezni az atollok édesvízkészletét. Curt Storlazzi, az Egyesült Államok Földtani Intézetének munkatársa szerint:

„a csúcspontot, amikor az atollszigetek többségén az iható talajvíz használhatatlan lesz, várhatóan legkésőbb a 21. század közepéig elérjük.”

A becslések alapján a 2050-es évektől az áradások évente jelentkezhetnek majd, így más szigetek is meglehetősen gyorsan válnak majd lakhatatlanná.

Neked ajánljuk
Az óceánok állapota romlik, ami kihat a halászatra, az időjárásra és a partvonalakra is A Balti-tenger vize melegszik, téli jégborítottsága egyre csökken Az évszázad végére akár 120-170 centiméterrel is emelkedhet a vízszint Velencében Még lehet jelentkezni a kéktúrázás napjára Mutatjuk a 2020-as hazai energiamixet
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam