2018. november 13., Szilvia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Migrációs katasztrófától tart az ENSZ világélelmezési felelőse

Az Iszlám Állam afrikai szélsőséges csoportokkal karöltve azon mesterkedik, hogy az egyre súlyosabbá váló víz- és élelmezési válságokkal küzdő afrikai országokból egy új migrációs hullámot indítson el Európa felé. Ezt David Beasley, az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) vezetője mondta a Guardiannak a Szíria megsegítésére szervezett brüsszeli donorkonferencián.

A terrorszervezet Szíriába menekült parancsnokai a Boko Harammal és az al-Kaidával fogtak össze, és a Száhel-övezetből Európa felé tolnák az éhező emberek millióit – mondta Beasley a The Guardiannek. Szerinte nagyon hasonló forgatókönyvvel kell szembenéznünk, mint néhány éve, az első migrációs hullám kialakulásakor.

Szíria és a térség destabilizációjában jelentős szerepet játszott az évekig tartó aszályos időszak is. A vízhiány egyre több afrikai országban is növekvő feszültséget okoz, nem beszélve a mind súlyosabb élelmezési és népességnövekedési problémákról.  

„Ha Európa azt gondolja, hogy a szíriai háborús övezetben élő 20 millió ember a probléma, akkor nézzen szét a destabilizált afrikai Száhel-övezetben, ahol körülbelül félmilliárd ember él” – mondta Beasley.

A Száhel-övezet vagy a Száhil öv – A száhel arab szó, azt jelenti, hogy a sivatag szegélye. A régió a Szahara déli részén található, éghajlata forró és nagyon száraz. (Wikipédia) Illusztráció: http://slideplayer.hu

A kétnapos donorkonferencia résztvevői összesen 4,4 milliárd dollárt (körülbelül 1126 milliárd forintot) ajánlottak fel a polgárháború sújtotta Szíriában élők és a környező államokban menedéket keresők idei támogatására.

Neked ajánljuk
Arctalan gyilkos elől menekülnek Mesterséges aszály indíthat migrációs hullámot Irakból Az EU-átlag felett adózunk a környezetvédelemért Hogyan állhatnánk másképp a hulladékhoz? Három tipp, amit érdemes ellesni a passzív házak építőitől
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam