2019. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nyári szintjére duzzasztották a Tisza-tavat

Feltöltötték nyári vízszintjére a Tisza-tavat, a 127 négyzetkilométer vízfelületű tározót több millió köbméter vízzel frissítették fel, amíg elérte a 725 centimétert – közölte Lovas Attila, a mesterséges létesítményt üzemeltető Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) vezetője az MTI-vel.

Mint kiderült, a tavaszi árvíz miatt az idén egy ütemben töltötték fel az ország második legnagyobb tavát. Az árhullám levonulása után, április 17-én kezdődött el a duzzasztás 675 centiméterről, és április végéig 725 centiméterre nőtt a tó vízszintje.

A duzzasztás napi 5 centiméterrel történt, így naponta hozzávetőleg ötmillió köbméter jó minőségű vízzel gyarapodott a Tisza-tó.

A Tisza-tó Fotó: MTI/Bugány János

A tó vízszintjének változtatását az indokolja, hogy a téli időszakban a magasabb, nyári vízszint fenntartása árvízvédelmi szempontból kockázatos: ha jégtakaró alakulna ki, egy árhullám miatt a felszakadó jégtömeg veszélyeztetné az árvízvédelmi töltéseket, a turisztikai infrastruktúrát, az erdőállományt, és nem utolsósorban a Kiskörei vízlépcső berendezéseit.+

Neked ajánljuk
Bokodi-tó: lebegő falu a Vértes ölelésében Mi történt a Balatonnal? Így néz ki most Dél-Amerika legnépszerűbb tava, a Laguna de Aculeo Még több elektronikai hulladékot termelünk Az amazóniai erdőirtás jelentősen növeli a térség hőmérsékletét
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam