2019. szeptember 16., Edit
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Betiltják a fürdőzést a Szent Anna-tóban a naptej miatt

Nyártól nem szabad fürödni a székelyföldi Szent Anna-tóban: néhány hete erre már tiltótáblák is figyelmeztetnek a tó környékén. A fürdőzés tiltása abban a tervben szerepelt, amelyet a Natura 2000-es környezetvédelmi terület gondnoka, az Ecos Club Kft. nyújtott be a román környezetvédelmi minisztériumhoz.

A környezetvédelmi terület népszerűsítésére és megóvására alapított Pro Szent Anna Egyesület vezetője, Dósa Elek Levente az MTI-nek elmondta: többek között ők is javasolták a fürdőzés betiltását.

Nem tettek ugyanis jót a tó vizének a nyári idényben fürdőző turisták, akik révén naptej és testápoló szer került a vízbe.

A civil aktivista elmagyarázta: a tó tulajdonképpen a vulkánkráterbe lehulló esővizet tárolja, sem forrása, sem lefolyása nincsen, ezért vize csekély mértékben képes az öntisztulásra.

Kerezsi Lászlónak, az Ecos Club Kft. vezetőjének becslése szerint évente 32-40 ezer turista látogatja meg a tavat, és a látogatók többsége jelenleg sem a fürdőzés kedvéért érkezik. A nyári fürdőidényben inkább a környező települések lakói jönnek fürdőzni a tóra. Az új szabályok esetleges megsértőivel szemben a hegyi csendőrség hívható segítségül. 

Neked ajánljuk
Bokodi-tó: lebegő falu a Vértes ölelésében Mi történt a Balatonnal? Így néz ki most Dél-Amerika legnépszerűbb tava, a Laguna de Aculeo Tiszta ruha, vegyszerek nélkül? Egyszerűsítsük együtt az életünket
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam