2021. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Árvízvédelmi projekt indult a Közép-Tiszán

Helyreállítják a hullámteret a Közép-Tiszán Szolnok és Kisköre között, a várhatóan  jövő év elejére elkészülő fejlesztés erősíti a környező települések árvízi biztonságát – közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) az MTI-vel.

A munkálatok a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében már elkezdődtek; a projekt az Európai Unió és a magyar állam 16,1 milliárd forintos támogatásával valósul meg az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a Kötivizig konzorciumában.

A cél a hullámtér, azaz a nagyvízi meder vízszállító képességének helyreállítása.

„A projektnek köszönhetően a Tisza középső szakaszán a víz lefolyása gyorsabb és akadálymentes lehet” – olvasható a közleményben.

A Tisza szolnoki szakasza Fotó: Wikimedia

A töltésáthelyezések révén megszüntetik a kritikus folyószűkületeket, elbontják az övzátonyokat, azaz a hordalékból képződött magaslatokat, továbbá eltávolítják az árvizek levonulását gátló tereptárgyakat és elburjánzott növényzetet.

A beruházás közvetve 49, közvetlenül pedig 15 települést – Besenyszög, Csataszög, Fegyvernek, Kisköre, Kőtelek, Nagykörű, Pély, Szajol, Szolnok, Tiszabő, Tiszabura, Tiszapüspöki, Tiszaroff, Tiszasüly, Törökszentmiklós – érint.

Neked ajánljuk
Tragikus villámárvíz Kínában Csak kevés ország készült fel a vízválságra Magyar minta alapján tisztítaná meg a folyóit Románia Itt van az ősz, itt van újra... (képgaléria) A biológiai sokféleség és az okos vízfelhasználás (videó)
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam