2019. december 14., Szilárda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Árvízvédelmi projekt indult a Közép-Tiszán

Helyreállítják a hullámteret a Közép-Tiszán Szolnok és Kisköre között, a várhatóan  jövő év elejére elkészülő fejlesztés erősíti a környező települések árvízi biztonságát – közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) az MTI-vel.

A munkálatok a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében már elkezdődtek; a projekt az Európai Unió és a magyar állam 16,1 milliárd forintos támogatásával valósul meg az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a Kötivizig konzorciumában.

A cél a hullámtér, azaz a nagyvízi meder vízszállító képességének helyreállítása.

„A projektnek köszönhetően a Tisza középső szakaszán a víz lefolyása gyorsabb és akadálymentes lehet” – olvasható a közleményben.

A Tisza szolnoki szakasza Fotó: Wikimedia

A töltésáthelyezések révén megszüntetik a kritikus folyószűkületeket, elbontják az övzátonyokat, azaz a hordalékból képződött magaslatokat, továbbá eltávolítják az árvizek levonulását gátló tereptárgyakat és elburjánzott növényzetet.

A beruházás közvetve 49, közvetlenül pedig 15 települést – Besenyszög, Csataszög, Fegyvernek, Kisköre, Kőtelek, Nagykörű, Pély, Szajol, Szolnok, Tiszabő, Tiszabura, Tiszapüspöki, Tiszaroff, Tiszasüly, Törökszentmiklós – érint.

Neked ajánljuk
Rémálom Velencében Angliában fontos munka vár a hódokra Tízezer tonna hulladékot és uszadékfát emeltek ki a Tiszából a kiskörei vízlépcsőnél Videón Alaszka fél évszázados jégolvadása Nem csak karácsonykor kellene halat ennünk
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam