2019. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kambodzsában emberek százait fertőzte meg a szennyezett ivóvíz

214 ember került kórházba a középkelet-kambodzsai Kratyeh két településéről, miután ürülékkel vagy rovarirtóval fertőzött vizet fogyasztottak – közölte egy helyi egészségügyi tisztségviselő.

A betegeket légzési problémák, szédülés, hányás és mellkasi fájdalmak tüneteivel szállították kórházba – mondta Csang Szivutha, a Kratyeh tartománybeli egészségügyi osztály vezetője. A hatóságok feltételezése szerint a közeli farmokon használt rovarirtót tartalmazó esővíz kerülhetett abba a folyamba, amelyből e települések lakói gyűjtöttek vizet, amelyet ivóvízként vagy főzéshez használtak – tette hozzá.

Li Szovánn egészségügyi szóvivő elmondta: a fertőzött ivóvíztől megbetegedett páciensek tüneteihez hasonlókat mutató 14 ember halálát metil-alkoholt tartalmazó, házi készítésű rizsbor okozta.

Több százan kerültek kórházba szennyezett ivóvíz miatt Kambodzsában Fotó:Pixabay

Az egészségügyi tárca közleménye szerint mintákat vettek a borból és a vízből, a térségbe pedig szakértők érkeztek az Egészségügyi Világszervezettől. A házi készítésű rizsbor árusítását betiltották, a helyieket pedig utasították arra, hogy ne merjenek vizet a fertőzöttnek vélt vízből.

Kambodzsában nem ritkák a mérgezett élelmiszerrel vagy ivóvízzel kapcsolatos megbetegedések, szakértők szerint ennek oka az, hogy ritkán tartanak egészségügyi ellenőrzéseket, a biztonsági szabályozás sem elég szigorú.

Neked ajánljuk
Amikor megfordítjuk az esernyőt A Nestlé napi 4,1 millió liter vizet palackozna be egy floridai forrásból Fenntartható vízjövő: használj kevesebbet, szennyezz kevesebbet! Ideje sportot csinálni a megújuló energiából A nukleáris energiára is szükség van a klímavédelmi célok eléréséhez
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam