2018. december 12., Gabriella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Eltűnt a víz a zalakarosi termáltóból

Teljesen eltűnt a zalakarosi termáltó – a szakemberek szerint elfáradhatott a tó alját borító anyag, de az sem kizárt, hogy az elmúlt időszakban észlelt kisebb földrengések okozták a hibát. A feltárási és helyreállítási munkákat hamarosan elkezdik, de legalább 2-3 hét, mire újra víztükör boríthatja a két méter mély tavat.

Novák Ferenc, Zalakaros polgármestere elmondta, hogy a zalakarosi gyógyfürdő vizét a Kis-Balaton irányába egyméteres átmérőjű betonelemekből álló csőrendszer vezeti el. Ez az elfolyó termálvíz egy részéből táplálkozó, mesterséges tó alatt húzódik, de valószínűleg meghibásodhatott, ami kimosódást okozott a tómeder alatti talajban.

Így néz ki most a zalakarosi termáltó Fotó: MTI/Varga György

„A tervező, a kivitelező és a fenntartó szakembereinek bevonásával eddig elvégzett felmérés alapján az valószínűsíthető, hogy a bemosódás miatt beszakadt a tómeder alatti talaj, illetve a meder fóliaaljzata, így a tó vize ezen keresztül elfolyt. A szakemberek hétfőn műszeres vizsgálattal, speciális kamerával a cső belsejében próbálják megtalálni a hiba okát” – emelte ki a polgármester.

A tó állatvilágát – Novák Ferenc tájékoztatása szerint – sikerült megmenteni a kiszáradástól. 

Neked ajánljuk
Még mindig sugárszennyezett a víz a fukusimai erőműnél A hely, ahol 500 évet kellett várni az esőre Se bubis, se mentes – öntsünk inkább csapvizet a pohárba! 7500 tonna: már az űr is tele van szeméttel Pályázat innovatív, energiatudatosságra fókuszáló ötletekre
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam