2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vízhiány sújtja Hajdú-Bihar megyét

Egy hónapja még a száraz, csapadékmentes időt kívánta a mezőgazdaság, mostanra helyenként aszályt sem túlzás emlegetni. A Tiszántúl északi részének döntő hányadán április eleje óta nem hullott napi 5 millimétert elérő csapadék, május első hete pedig gyakorlatilag 0 milliméteres szummát jegyzett területi átlagban.

Különösen súlyos a helyzet a laza, könnyen kiszáradó nyírségi homokokon; arrafelé a mélyebben gyökerező kultúrák, gyümölcsösök is igénylik a vízpótlást, a friss vetések, zsenge palánták pedig a kelesztő öntözést. A csapadékmentes idő oka a tőlünk északra megerősödő magas nyomás peremén kialakult tartós keleties áramlás, mely a térségben rendre felhőoszlató, leszálló áramlásokat generál.

A kiszáradó levegő, a tiszta idő a megszokottnál csaknem 50 százalékkal több napsütést tett lehetővé, emellett gyakran volt szeles az idő, kivált az időszak második felében. Ekkor valamivel hűvösebb levegő érkezett a Kárpát-medencébe, de még így is 20 °C közelében maradt a napi középhőmérséklet, s ez jó plusz 6, plusz 7 fokos anomáliát jelentett szűkebb térségünkre. A hőmérséklet csúcsértéke bizonyos napokon a 30 °C -ot is meghaladta a hónap elején, valamint a hét minden egyes napján 25 fok fölé melegedett a levegő.

A hőmérséklet alakulása május első hetében  Fotó: Debreceni Egyetem – AKIT DTTI Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ 

Kései fagyoknak eddig esélye sem volt, hiszen az éjszakai lehűlés már csaknem mindenütt megállt 10-15 °C között, de még ennél enyhébb hajnal is előfordult.

A hosszan tartó száraz periódus hatására – bár vaskos csapadéktöbblet halmozódott fel az év első három hónapjában – mostanra 5-15 milliméterrel elmaradtunk a statisztikailag várható összegtől. A klimatikus vízmérleg is fokozatosan fordul negatívba, köszönhetően a már napi 5-7 millimétert elérő potenciális párolgásnak. Ám, ahogy fogy a talajok vízkészlete, ez a mennyiség  egyre kisebb területen tud ténylegesen elpárologni. Ez azt is jelenti, hogy öntözés nélkül a vegetáció robbanásszerűen beindult fejlődését már többfelé korlátozza a vízhiány – írja a Debreceni Egyetem – AKIT DTTI Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ közleménye nyomán a naplo.hu.

Neked ajánljuk
Keleten továbbra is tart az aszály Itthon a hortobágyi puszta kapott lángra Egyszerű és nagyszerű indiai példa az esővíz megőrzésére (videó) A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: erdon.ro
Vissza
Hírfolyam