2019. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Most már biztos: gejzírek vannak a Jupiter holdján

A csillagászok régóta sejtik, hogy a Jupiter negyedik legnagyobb holdját, az Európát borító jégkéreg alatt sós óceán terül el, ám most a NASA újabb bizonyítékokat mutatott be arról, hogy a jégkéreg alól gejzírek törnek elő. A felismerés tovább növelheti annak a reményét, hogy itt a szondák élet jeleire bukkanhatnak. 

Új értelmet nyertek azok az adatok, melyeket a NASA Galileo űrszondája szolgáltatott, amikor az Európa közelében haladt el 1997. december 16-án. 

A szakemberek ismét megvizsgálták a hold mágneses terének és plazmahullámainak változásait, és ezek alapján kiderült, hogy az Európa felszínét 200 kilométerre megközelítő űrszonda nagy valószínűséggel áthaladt egy gőzcsóván. „Az eredmények erős, független bizonyítékai az Európán lévő gejzíreknek” – írták a nagy felbontású magnetométer kiugró ionizációs szintet mutató adataira hivatkozva.

A Galileo egy másik műszere, a plazmahullám-spektrométer (Plasma Wave Spectrometer – PWS) adatainak újbóli elemzése ugyancsak alátámasztotta a kutatók feltételezését, a minderre ráhúzott, újonnan kifejlesztett 3D-modell pedig a Hubble által szolgáltatott adatokkal egészítette ki a gejzírekről alkotott új képet.

Körülbelül így kell elképzelni az Európa mágneses terének (kék vonalak) és a Jupiter plazmaáramának (piros vonalak) változását a gőzkitörésben (zöld vonalak) Fotó: NASA

Mivel a tudósok azt feltételezik, hogy a Jupiter holdján a több kilométeres jégkéreg alatt meleg, folyékony víz van, a NASA szerint az Európa a legesélyesebb jelölt az élet kutatására a Naprendszerben.

Neked ajánljuk
Minden idők legpusztítóbb hurrikánja Fontos részlet derült ki az ősi óceánokról NASA: Édesvíz keresése havas helyeken (műholdkép) 150 évből az utolsó öt volt a legmelegebb Nem kell levágni a marhákat a Föld megmentése érdekében
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam