2019. június 19., Gyárfás
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tiszta vizet az óceánba!

Emberi ésszel nehéz elképzelni azt a 80 ezer tonnányi hulladékot, amely a Hawaii és Kalifornia közötti óceáni területen Damoklész kardjaként lebeg a vízi élővilág felett. A világ bizodalma most az Ocean Cleanup csapatában van. Ők ugyanis arra vállalkoztak, hogy masinájukkal még idén nyáron elkezdik megtisztítani az óceán vizét. 

Már mi is beszámoltunk Boyan Slatről, az óceántisztító gép ötletgazdájáról, aki egy görögországi nyaralás során találkozott először a vízszennyezés jelenségével; egyik búvárórája alkalmával több műanyagot látott a vízben, mint halat. A téma annyira megragadta, hogy középiskolás éveinek tudományos projektjei mind erről szóltak. Megpróbálta megérteni a problémát, és rájönni arra, miért tartják a kutatók a teljes tisztítást lehetetlennek.

A feltaláló 2014-től 2016-ig minden szükséges lépcsőfokot végigjárt, mire eljutott az első északi-tengeri prototípus beindításához. Ma munkatársaival ott tartanak, hogy az óceántisztító gép, amely 40 darab, egyenként 12 méteres csövön keresztül, az óceán áramlatainak segítségével szívja majd fel a szemetet, 2018 júliusában megkezdheti működését.

A szakértők szerint a gép körülbelül öt év alatt tisztíthatja meg a csendes-óceáni szemétsziget területének felét, ami hatalmas előrelépés lenne, hiszen a hulladék évente több mint százezer bálna, delfin és fóka halálát okozza. 

Az Ocean Cleanup nonprofit szervezet által létrehozott rendszer 60 tartályba gyűjti majd össze a szemetet, amelyet aztán csónakokkal visznek 6-8 hetente a szárazföldre. A csövek különleges kialakításának köszönhetően a halak és a többi élőlény nem kerül veszélybe az óceántisztítás közben.

„Mi, emberek hoztuk létre ezt a problémát, így az is a mi felelősségünk, hogy megoldást találjunk rá” – jelentette ki a 22 esztendős Boyan Slat.

Neked ajánljuk
Mennyi iható ivóvizünk van valójában? Katasztrófa Aradon: mindent elmosott a víz Kihalásra felkészülni! (dokumentumfilm-sorozat) Klímaváltozás: A búza- és kukoricatermés várható alakulása Magyarországon Így tarthatjuk hidegen az ivóvizünket
Tovább a forrásra: hirextra.hu
Vissza
Hírfolyam