2018. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Itt ne igyál vizet! – Szlovákiában

A Mi Vizünkért Polgári Társulás elindította az „Itt ne igyál vizet!” kezdeményezést, amellyel az ivóvíz minőségével kapcsolatos folyamatos szlovákiai problémákra szeretné felhívni a figyelmet. A kampány egyben lehetőséget ad Szlovákia polgárainak, hogy hozzájáruljanak a víz minőségi és akkreditált elemzéséhez a lakóhelyükön.

A kezdeményezés célja Szlovákia lakosainak mozgósítása, hogy támogatásukkal segítsék a vízvédelemmel kapcsolatos fenntarthatatlan állapot megoldását. A kampány része egy online petíció elindítása, valamint az anyagi háttér biztosítására a közösségi finanszírozás (croAfounding) módszerének meghirdetése. A croAdfunding által a lakosok anyagilag hozzájárulhatnak településük ivóvizének bevizsgáltatásához.

Az akkreditált laboratóriumokban történő elemzések eredményeit folyamatosan nyilvánosságra hozzák. A kezdeményezés része a szlovákiai ivóvíz állapotának vizsgálata, valamint annak felmérése, hogy milyen az ivóvízforrásként szolgáló talajvíz és a felszín alatti vizek védelmének jelenlegi helyzete.

A kezdeményezők Fotó: A Mi Vizünkért Polgári Társulás

„A petícióban kérjük az ivóvíz és a kertlocsolásra használt víz minőségének a kivizsgálását; a vízcsapból nyert víz minőségére vonatkozó teljes és időszerű információk megjelentetését; az ivóvizünk forrását jelentő talajvíz és a felszín alatti vizek védelmének biztosítását” – mondják a szervezők. 

Az ivóvíz minőségi romlásának oka egyebek mellett a rendszertelenül monitorozott és megoldatlan környezetvédelmi problémák, az agrokemikáliák túlzott használata, a nem jól szigetelt, szivárgó szemétlerakatok, a víztározók mentén zajló ellenőrizetlen erdőirtások – mindez nemcsak a Csallóközt érintik, hanem Szlovákia más területeit is. 

Neked ajánljuk
Holnap is lesz tiszta vizünk? Ivókutakkal a műanyaghegyek ellen Áder János az Alkotmánybírósághoz küldte a vízgazdálkodási törvény módosítását Több módszer is létezik a globális felmelegedés megállítására – íme az 5 legjobbnak tűnő 100 éven túliak társasága – Tippek és trükkök a hosszú élet „szakértőitől”
Tovább a forrásra: felvidek.ma
Vissza
Hírfolyam