2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fokváros után Anglia? Vízválság fenyegeti az angolokat is

Komoly vízhiány alakulhat ki Angliában 2050-re, amennyiben lakói nem változtatnak vízhasználati szokásaikon – figyelmeztetett a brit környezetügyi hatóság, amely az egyre növekvő népességet, a rossz vízgazdálkodást és a klímaváltozást nevezte meg az aggasztó tendencia fő okaként.

A négymillió lakosú Fokváros drámája az egész világot megrázta: az előjelzések szerint – melyekről itt már mi is beszámoltunk – hamarosan eljön a rettegett nulladik nap, amikor is végleg el kell zárni a csapokat. A probléma azonban nem csak az ott élőket fenyegeti  – nemrégiben ugyanis megjelent egy lista (itt írtunk már róla) azokról a világvárosokról, amelyek Fokváros sorsára juthatnak; a sorban London is helyet kapott.

Rengeteg vizet, naponta 140 litert használ el egy átlagember Angliában. A brit környezetügyi hatóság figyelmeztetése szerint, ha nem változtatnak szokásaikon, bajban lesznek.

„Amennyiben nem növeljük vízkészleteinket, és csökkentjük vízhasználatunkat, valamint a vízpazarlás mértékét, akkor számos térségben komoly vízhiánnyal kell szembenéznünk 2050-re, különösen a délkeleti régióban” – mondta Emma Howard Boyd, a brit Környezetügyi Hatóság (Environment Agency) vezetője.

Fokvárosban hamarosan elzárják a csapokat Fotó: Pixabay

Az ENSZ szerint

a vízhiány a világ népességének már most több mint 40 százalékát érinti, és ez az arány várhatóan tovább nő a globális felmelegedés miatt, ami azt jelenti, hogy 2050-re valószínűleg minden negyedik embernek krónikus vagy ismétlődő vízhiánnyal kell szembenéznie.

A brit hatóság jelentése szerint naponta hárommilliárd liter vizet pocsékolnak el Angliában a szivárgások miatt, ami 20 millió ember vízszükségletének kielégítésére lenne elég. Az angliai vízkészletekről készített első nagyszabású jelentés szerint továbbá egy átlagember 140 liter vizet használ el naponta Angliában. 

A helyi hatóság felhívta a figyelmet arra, hogy a lakosság és az ipar túlzott vízigénye fenntarthatatlan, és ártalmas a folyókra, valamint a helyi vadvilágra nézve.

2050-re Angliát is elérheti a vízhiány Fotó: Pixabay

Az ENSZ 2018-as Víz Világjelentése (World Water Development Report) szerint 1900 óta a bolygó természetes vizenyős területeinek 64-71 százaléka veszett oda emberi tevékenység miatt.

Világszerte 3,6 milliárd ember, vagyis a világnépesség csaknem fele él jelenleg olyan területen, ahol fennáll a kockázata annak, hogy évente legkevesebb egy hónapig komoly vízhiánnyal kell szembenézni.

Neked ajánljuk
Olvad a jég, költözik az Everest alaptábora Aggasztóan magas hőmérséklet és erdőtüzek Spanyolországban Kétszer annyit betegek az angol bulldogok a túltenyésztés miatt A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam