2021. szeptember 25., Eufrozina, Kende
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Aszály: Afganisztánban kétmillió embert fenyeget éhezés

Az ENSZ tájékoztatása szerint a télen elmaradt esőzés és havazás miatt  Afganisztán 34 tartománya közül húszban a földművesek kénytelenek voltak csökkenteni a búza és más haszonnövények vetését, vagy egyáltalán nem is vetettek. Az élelemhiány kritikussá válhat. 

Nemrégiben (itt) mi is beszámoltunk az Afganisztánt sújtó aszályról, amely közel egymillió ember, köztük félmillió gyerek vízellátását sodorta veszélybe. A szárazság azonban továbbra is kínozza az országot: most afgánok millióit fenyegeti az éhezés. 

Kétmillió embert fenyeget éhezés az aszály miatt Afganisztánban Fotó: Pxhere

Az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA) szerint hozzávetőleg 115 millió dollár azonnali segélyre lenne szükség az érintettek élelemmel és ivóvízzel való ellátásához az elkövetkező hat hónapban. Elsősorban a vidéken élők szorulnak segítségre a harcok sújtotta országban.

A segélyek révén meg lehetne akadályozni, hogy tömegével hagyják el a falvakat. Az OCHA szerint május közepéig csak Bágdesz és Gor tartományokban 21 ezren hagyták el otthonukat az aszály miatt.

Neked ajánljuk
Kenya a tartós aszály miatt hirdetett nemzeti katasztrófahelyzetet A klímaváltozás növeli a súlyos aszályok gyakoriságát Európában Az afganisztáni kivonulás után a klímavédelemre és a világjárványra fókuszálna Joe Biden Csapdába ejtik a dunai műanyagot, hogy feltárják a hulladékban rejlő potenciált Mekkora rizikóval járnak a mindennapi használati tárgyaink?
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam