2021. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy nap a vízért: izgalmas programok a Magyar Tudományos Akadémián

Ásványvízkóstolás, filmvetítések, interaktív, vízzel kapcsolatos kísérletek – egyebek mellett ilyen ingyenes programokkal várja június 1-jén a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) azokat az érdeklődőket, akik közelebbről is megismernék a víz csodáit. 

A programok között lesz vízibolha-etetés, gyógyvízkóstolás, az érdeklődők kipróbálhatják a planktonmikroszkópot, a csatornákból kifogott tárgyakból pedig tárlat nyílik. Emellett a résztvevők választ kaphatnak arra is, hogy kik is valójában a Vízipók-csodapók című rajzfilm sorozat szereplői, milyen apró élőlények népesítik be a Duna és a Balaton vizét, hova tart a vándorkagyló, moszat-e az úszó maszat – olvasható az ajánlóban.

A látogatók a Duna–Ipoly Nemzeti Park és az MTA Ökológiai Kutatóközpont programjain számtalan érdekességet tudhatnak meg a vizek élővilágáról, a merészebbek pedig akár ágascsápú rákokat is úsztathatnak, vagy vízibolhákat etethetnek.

Így néz ki egy ágascsápú rák Fotó: Flickr

A Széchenyi téren a mérnöki tudományok rajongói is találhatnak maguknak érdekes programokat, így például megismerkedhetnek az ivóvíz-hálózatdiagnosztikával autóba beépített mobil műszerekkel, a Blower-hajó és a folyóvízi mintavételezés eszközeivel, láthatnak önjáró robotkamerás csatornavizsgálatot, megtudhatják, hogyan vizsgálható drónnal a csövek szivárgása.

Eközben az Akadémia székházában előadásokkal és filmvetítésekkel várják az érdeklődőket, amelyekből az is kiderül, hogy van-e víz a Marson, mihez kezdjünk a föld alatt rejtőző termálvizeinkkel, és mennyire kell Magyarországon félnünk a szemétből a vízbe kerülő mikroműanyagoktól – olvasható az MTA keddi beharangozójában. 

  • A részletes programot itt lehet megtekinteni. 
Neked ajánljuk
Vízkrízis Isztambulban: 40 napon belül kritikussá válhat a helyzet Árvíz Szerbiában A műszálas ruhák szennyezik az Északi-sarkvidék vizét Dánia mesterséges energiaszigetet épít A kibocsátás csökkentésével gyorsabban eredményt érhetünk, mint eddig gondoltuk
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam