2019. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Irány a Balaton! Kiváló a magyar tenger vízminősége

Nyáron egyre többen döntenek úgy, hogy a vakációt a Balaton mellett töltik. A magyar turizmus egyik ékköve most még vonzóbbá válhat, hiszen a Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Intézete szerint kiváló a magyar tenger vízminősége. 

„A legfontosabb mutató a klorofill tartalom, Tihanynál 2,2 mikrogramm volt literenként, Keszthelynél pedig 6,6 mikrogramm, ami nagyon jó érték” – fogalmazott G. Tóth László. A Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Intézetének igazgatója megjegyezte: ezek az érték legalább hat-hétszer kevesebb, mint a 70-80-as években voltak. A klorofilltartalmat elsősorban kovamoszatok és zöld algák teszik ki.

„Vizsgáltuk a víz átlátszóságát is, 40-90 centi mögött mozgott. A PH tartalom pedig 8,6 volt, enyhén lúgos a Balaton, minden érték rendben van” – mondta el G. Tóth László.

Kiváló a Balaton vízminősége Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

A zooplankton állomány vizsgálatánál a tavaszi halívás eredménye látszódott, a kis halak csapatokban úszkálnak, nekik pedig tökéletes táplálékot biztosítanak a sok pici újszülött rákok és a kerekes férgek. Vízibolhából kevesebb van, de 3-4 helyett 8-10 pete van bennük, ami a szakember szerint azt mutatja, hogy jó a táplálékellátottságuk a Balatonban.

Neked ajánljuk
Mi történt a Balatonnal? Történelmi tragédia: óriási pusztítást végzett a Dorian hurrikán Rendkívüli algásodás a Balaton délnyugati részén (képgaléria) Ideje sportot csinálni a megújuló energiából A nukleáris energiára is szükség van a klímavédelmi célok eléréséhez
Tovább a forrásra: sonline.hu
Vissza
Hírfolyam