2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tudta, hogy kétféle vízmolekula létezik?

Svájci kutatóknak először sikerült izolálniuk a vízmolekulák két különböző formáját. A vízmolekulákról ismert, hogy két különböző izomer (vagy típus) formájában léteznek; ez a különbözőség atomi szinten enyhén eltérő tulajdonságaikon alapszik.

A vízmolekulák alapvetően egyetlen oxigénatomból állnak, amely két hidrogénatomhoz kapcsolódik. Ugyanakkor tovább oszthatók a hidrogénatom magjának egyik tulajdonsága, a spin alapján, amely a részecskék saját, belső impulzusmomentuma, vagyis perdülete. Bár ez nem azt jelenti, hogy valóban pörögnének a részecskék, a hidrogénatommagnak ez a jellemzője befolyásolja a vízmolekulák rotációját is.

„Ha a víz két hirdogénatomjának nukleáris spinje ugyanabba az irányba orientálódik, ortovízről, ha különböző irányba rendeződnek, paravízről van szó” – fejtik ki a kutatók.

Shutterstock

Ha az izomerek nagyon hasonlóak, igazi kihívás a különválasztásuk. Stefan Willitsch kutatónak és kollégáinak azonban elektromos mezők használatával sikerült ez a művelet. Megvizsgálták, hogyan lépnek kölcsönhatásba a víz különböző formái más reagensekkel.

Mindehhez a kutatók ultrahideg diazeníliumiont, a hidrogén egy formáját használták. Arra jutottak, hogy

a paravíz 25 százalékkal gyorsabban lépett reakcióba a diazeníliummal, mint az ortovíz.

Mivel a H2O-molekulák rotációját befolyásolja a nukleáris spin, ebben a kémiai reakcióban különbözőképpen ható erők lépnek fel a partnerek között. Willitsch szerint a kutatás segíthet más kémiai reakciók feletti irányítás kifejlesztésében.

Neked ajánljuk
A Puli Holdi Vízszimatoló meggyőzte a NASA szakembereit Wellingtont és Aucklandet is veszélyezteti az emelkedő tengerszint Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam