2021. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tiszta víz került a városligeti Felső-tóba

Teljesen kitakarították a városligeti Felső-tavat, így a park népszerű közösségi terénél újra tiszta és friss víz várja a látogatókat. A munkálatok során a tavat leengedték, medrét fertőtlenítették és iszapmentesítették, majd korszerű vízkeringető és uszadékfogó rendszereket telepítettek.

A Városliget Zrt. közleményében azt írja, hogy a városligeti Felső-tónál elengedhetetlenné vált a tó leengedése és medrének kitisztítása a tófenéken felgyülemlett szennyezett iszap, a tó leromlott vízminősége, valamint a hamar jött nyári meleg hatására beindult algásodás miatt.

A speciális munkálatokat megelőzően a szakemberek lehalászták a tóba engedély nélkül betelepített halakat, teknősöket, majd azokat biztonságosan, számukra megfelelő élőhelyre, többek között a Fővárosi Állatkertbe szállították. Erre azért volt szükség, mert a tó nem alkalmas élőhely az abba nagy mennyiségben, felelőtlenül beengedett halfajták számára. Ezt követően kiszerelték a tóban található szökőkutat, levegőztető berendezéseket, szivattyúkat, majd leeresztették a tavat, a folyamat pedig a mederben lévő folyékony iszap kiszivattyúzásával és elszállításával folytatódott.

A jó vízminőség hosszú távú fenntartása érdekében korszerű vízkeringető, műanyag testen úszó vízsugárszivattyút helyeztek el a Robinson-csatornánál a víz mozgatására, valamint uszadékfogó mobil skimmereket is üzembe helyeztek, amelyekkel a tó felszínén lévő uszadékot lehet majd felfogni és eltávolítani. Utolsó lépésekként visszaszerelték a szökőkutat és a levegőztető rendszereket, majd a Széchenyi fürdőből érkező friss vízzel feltöltötték a medret.

A későbbiekben tervszerűen, ellenőrzött mennyiségben algaevő halakat telepítenek, amelyek szintén segítenek a vízminőség javításában.

Neked ajánljuk
Elpusztíthatják Escobar veszélyes vízilovait Pusztulnak a Vas megyei lucfenyvesek Hetventonnás bálnatetemet emeltek ki a Földközi-tengerből (videókkal) Hátrányos helyzetű települések iskolái pályázhatnak a digitális oktatást segítő eszközökért Egyre többen vágnak bele az energetikai korszerűsítésbe
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam