2021. augusztus 4., Dominika, Domonkos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vízhiány? Van egy ország, amely már megoldotta a problémát

A vízhiány egyre több országban jelent problémát: Fokvárosban például jelenleg komoly korlátozások vannak érvényben, pedig évekkel korábban felkészülhettek volna a bajra, csakúgy, mint Izrael, ahol viszont már az 1960-as években elkezdtek előre gondolkodni, és olyan eredményeket értek el, amelyekből máshol is sokat tanulhatnak. 

Dél-Afrika vezetői évekig, de valószínűleg évtizedekig tudomást sem vettek arról, hogy a 4 milliós Fokvárosban reális az esélye, hogy teljesen elfogy az ivóvíz. A  legnagyobb hiba az volt, hogy nem készült hosszú távú terv a város vízellátásának biztosítására, és a folyamatosan gyarapodó népességgel sem számoltak. Fokváros az elhasznált szennyvíz csupán 5 százalékát hasznosította újra. Ráadásul túl régóta volt a víz ingyenes vagy nagymértékben államilag támogatott, így semmilyen piaci ok nem ösztönzött a takarékosságra és a víz megőrzésére.

Ami még ennél is elképesztőbb, hogy Fokvárosnak hosszú tengerpartja van, mégsem építettek tengervíz-sótalanító létesítményeket.

Utcai felhívás Fokvárosban Fotó: thepointsguy.com

IZRAELBEN HŐSÖK A VÍZMÉRNÖKÖK

Izrael alapítása óta minden szinten komoly figyelmet kapott az ivóvíz, olyannyira, hogy gyakorlatilag ünneplik annak meglétét – nem ritka az sem, hogy esőért imádkoznak (erről itt számoltunk be). Theodor Herzl, a cionizmus atyja már 1902-ben arról írt, hogy

a vízmérnököket hősként fogják majd ünnepelni a jövő Izraeljében.

Az új állam első vezetői akkora jelentőséget tulajdonítottak ennek a mondatnak, hogy a korai időszak teljes ideológiáját a víz köré építették.

Az 1960-as évek elején az országban két futurisztikus projekt is indult. Rájöttek arra, hogy meghatározható a lakosság által évente mosogatásra, mosakodásra és a WC-ben elhasznált víz mennyisége, és ezt megfelelő rendszerek segítségével hasznosítani lehet a mezőgazdaság számára.  

1980-ra Izrael forradalmasította a víztisztítást, és hatalmas infrastruktúrát építettek ki, amelynek segítségével a megtisztított vizet már a termőföldekre juttatták. Ma a szennyvíz 90 százalékát tisztítják meg annyira, hogy az használható legyen a kibucokban. Összehasonlításul: Spanyolország a második legnagyobb szennyvíz-újrahasznosító a maga 17 százalékával.

Askelón sótalanító üzeme Fotó: Wikipedia

VAN MEGOLDÁS

Izrael második nagy újítása, a tengervíz-sótalanítás, már az 1960-as évek közepén megkezdődött. A technológia kiszűri a különböző anyagokat és a sót is, a végeredmény pedig tiszta, iható víz. A szűrés annyira hatékonyan működik, hogy a vízbe később ásványokat kell visszapótolni.

A szennyvíz újrahasznosítása és a tengervíz-sótalanítás, megelőzhetné egy következő, a fokvárosihoz hasonló válság kialakulását. Ezek a technológiák azonban gyakran túl költségesek a szegényebb országok számára. 

Az országok átlagosan a rendelkezésükre álló víz 75 százalékát fordítják élelmiszer-előállításra, de a kevésbé hatékonyak, mint például Egyiptom (nemrég itt már mi is beszámoltunk arról, hogy az országban már luxuscikknek számít a víz), Etiópia és Irán a víz 95 százalékát használja erre a célra. Izrael ennél sokkal kevesebb vizet pocsékol el a csöpögtetős öntözőrendszerek használatával. 

A szárazság emberek millióit kínozza Fotó: Wikimedia

Izrael azzal is spórol a vízen, hogy nem hagyja kárba veszni.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (UN) azt jósolja, hogy 2025-re a világnépesség kétharmada lesz kiszolgáltatott helyzetben és él majd olyan területen, ahol nagyon kevés ivóvíz van. A túlnépesedés és a globális felmelegedés miatt a víz iránti kereslet az egekbe szökhet az előttünk álló években. Mindez pedig hatással lesz az élelmiszerárakra és a termésre is a Foreign Policy szerint.

Neked ajánljuk
A víz miatt alakult ki tartós konfliktus Egyiptom, Szudán és Etiópia között A több pára nemcsak több esőt, hanem több gondot is jelent Drónvideón a kiszáradt Velencei-tavi madárrezervátum A BKK augusztusi akciója: hétfőnként diákbérlettel kedvezményes jegy váltható az állatkertbe Úgy tűnik, az új energiacímkéket még szoknunk kell
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam