2019. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megállapodhat egymással Egyiptom és Etiópia a vitás vízerőműről

Négy év után végre sikerült megállapodnia Egyiptomnak és Etiópiának abban, hogy rendezik vitáikat a Níluson megépítendő vízi erőművel kapcsolatban. Kairó ugyanis attól tart, hogy a létesítmény veszélyeztetni fogja Egyiptom vízellátását.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök és Abij Ahmed Ali etióp kormányfő közös kairói sajtótájékoztatójukon áttörést jelentett be az ügyben.

Az etióp kormányfő fogadkozott, hogy országa nem fogja csökkenteni Egyiptom részesedését a folyó vizéből. Az egyiptomi elnök pedig hangsúlyozta, hogy a két ország a megállapodás véglegesítésén dolgozik, mely  egyszerre lesz hivatott biztosítani Egyiptomnak a méltányos részesedést a Nílus vízéből, és Etiópia fejlődését.

A Nílus vize kincset ér Fotó: MTI/Máté Bence

Egyiptom eddig attól tartott, hogy a gát miatt kevesebb víztömeg jut majd neki, miközben a Nílus vize adja a közel 100 millió lakosú ország szinte összes édesvízkészletét. A hasonló lakosságszámú Etiópia azt állítja, hogy a gát megépítése elengedhetetlen gazdasága fejlesztéséhez. A vízerőmű 63 százalékban kész van, és Etiópia azt reméli, hogy ha elkészül, akkor Afrika fő energiaközpontjává válhatnak. A fő nézeteltérés abból adódott, hogy a vízerőmű gátja milyen gyorsan fog megtelni, és addig Egyiptom mennyi vizet lesz kénytelen nélkülözni.

Neked ajánljuk
Ivóvízforrásokat jelölhetnek a Húsvét-sziget híres szobrai Jobban meg kellene becsülnünk a csapvizet Napenergiával spórolnak egy egyiptomi faluban A fiatal feltalálólány, aki a levegőből vizet készít A természet lüktetése
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam