2021. március 7., Tamás
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A korallzátonyok pusztulása miatt négyszeresére nőhet az áradások kockázata

Egy, a Nature Communications folyóiratban közzétett tanulmány szerint a globális felmelegedés okozta várható tengerszint-emelkedéssel a korallzátonyok csökkenése az évszázad végére négyszeresére növelheti az áradásokat a tengerparti térségekben. 

„A korallzátonyok természetes víz alatti hullámtörő gátként szolgálnak, amelyek megtörik a hullámokat, és csökkentik azok energiáját. Sajnos világszerte csökken a korallzátonyok mérete és komplex volta, és már tapasztaljuk az áradások okozta károk növekedését a trópusi partvidékeken” – mondta Michael Beck, a Kaliforniai Egyetem professzora, a Nature Conservancy kutató- és környezetvédelmi csoport vezető kutatója az AFP francia hírügynökségnek.

A professzor ugyanakkor az elmondottakhoz azt is hozzáfűzte, hogy nem mindegyik korallzátony pusztul, hiszen a korallok képesek felépülni a fehéredésből, a túlhalászat és a viharok okozta károkból. Ugyanakkor szerinte nyilvánvaló, hogy minden térségben jelentős veszteségeket lehet tapasztalni.

A korallok pusztulása miatt négyszeresére nőhet az áradások kockázata Fotó: Pixabay

A korall nagyon érzékeny a víz hőmérsékletének emelkedésére

A 2016-os tengeri hőhullám elpusztította az ausztrál Nagy-korallzátony mintegy 30 százalékát. Egy korábbi kutatás kimutatta, hogy katasztrofális korallzátony-pusztulást idézne elő, ha a Föld átlaghőmérséklete az iparosodás előtti időkhöz képest 2 Celsius-fokkal növekedne. 

Globálisan a part menti áradások évente mintegy 4 milliárd dollárnyi kárt okoznak. Ez megduplázódna, ha világszerte kipusztulna a korallzátonyok jelentős része –számolta ki Beck kutatócsoportja.

A szakemberek szerint a leginkább veszélyeztetett országok között van Indonézia, a Fülöp-szigetek, Malajzia, Mexikó és Kuba, de Szaúd-Arábia, az Egyesült Államok, Tajvan és Vietnam is jóval sebezhetőbbé válna a térségbeli korallzátonyok pusztulásával.

Neked ajánljuk
Szétesett a világ legnagyobb jéghegye Valósággá válhatnak a Holnapután című katasztrófafilm képsorai? Ötszázmilliárd korall élhet a Csendes-óceánban Fukushima: az atomerőmű végleges elbontását 2050-re tervezik Elektromos mobilitás: bővül a hazai töltőhálózat
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam