2021. március 6., Inez, Leonóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A NASA az űrből figyelné a növények vízhasználatát

Rendkívül jelentős eszközt fejlesztett ki a NASA: az Ecostress névre keresztelt szerkezetével a növények hőmérsékletéből meg tudja határozni azok vízfogyasztását. Az így kapott adatok felhasználásával a tudósok még átfogóbb képet kapnak arról is, hogy a szárazság milyen hatást gyakorol a különböző növényfajokra.

A növények a napsütés hatására leveleik pórusain keresztül „hűtik” magukat, párologtatnak. Azonban ha nincs elegendő víz, akkor lezárják a pórusaikat, és így megemelkedik a hőmérsékletük.

Ha huzamosabb ideig elégtelen a vízellátásuk, létrejön az úgynevezett „vizes stressz”, amely hatására vagy kiszáradnak, vagy túlmelegszenek, és végül elpusztulnak.

Az Ecostress által összegyűjtött adatok a jövőben segítenek a növények hőmérséklet-változásának figyelemmel kísérésében, mindezek mellett egészségi állapotuk és vízfelhasználásuk is követhetővé válik. Ezt főként a haszonnövények esetében alkalmazhatják majd eredményesen.

Simon Hook, az Ecostress főkutatója elmondta, hogy ha egy növény már barna színű, akkor általában kevés az esély arra, hogy helyrejöjjön. De az Ecostress használatával még időben cselekedhetnek a gazdák. 

A növények tartós magas hőmérséklete egy adott területen folyamatban lévő aszályos időszakra utal. Azonban ezeknek az adatoknak az időben történő elemzése lehetőséget ad a mezőgazdasági ágazat szereplőinek arra, hogy öntözéssel megelőzzék a problémát.

Az Ecostresst a Cape Canaveral bázisról indítják el küldetésére június 29-én, pénteken. A következő évben az eszköz egyedülálló földi pályára állva gyűjt majd adatokat és készít részletes képeket a különböző mezőgazdasági területekről.

Az eszköznek köszönhetően a szakemberek jobban megérthetik majd a természeti ökoszisztémánkat, és együttműködve az érintettekkel meg tudják tenni a szükséges lépéseket az élelmiszer-biztonság és az egyre égetőbb kérdéssé váló vízgazdálkodás területén is. 

A kutatók szerint az Ecostress hőmérsékleti adatai a vulkáni tevékenység, a tűzvészek és a hőhullámok felderítésében és elemzésében egyaránt hasznosak lehetnek. 

  • Érdemes ellátogatni a NASA weboldalára is, ahol egyebek mellett a kilövést is nyomon lehet követni. 
Neked ajánljuk
A rekordhideg miatt már a vízellátás is akadozik az USA-ban Árvíz okoz fennakadásokat Borsodban A NASA kinevezte a szervezet első klímatanácsadóját Érvényesült a felelősség elve: fizetnie kell a Szamost elszennyező cégnek 2050-re a körforgásos gazdaság kulcsszereplője lenne a MOL
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam