2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Indiában emberek százezrei halnak meg a rossz víz miatt

Megjelent az indiai kormány jelentése, amely az ország vízhelyzetére hívja fel a figyelmet. Kiderült, hogy az 1,2 milliárdos lakosság csaknem fele vízhiányos régiókban él – évente pedig minimum 200 ezer ember veszti életét a szennyezett víz miatt.  

21 indiai nagyváros lakói, köztük Újdelhi, Bangalore, Hyderabad, összesen kb. 100 millió ember, két éven belül feléli a város alatt húzódó használható vízkészleteket, amelyek a forrásokat és a kutakat táplálják. Persze, mint minden természeti csapás, ez is leginkább a legszegényebb rétegeket sújtja. Azokat az embereket, akiknek a házában vagy inkább szedett-vetett ipari hulladékokból, bádogból összeeszkábált kunyhóikban, viskóikban nincs vezetékes víz. Ők csak a közkutakból juthatnak vízhez, és a krízis épp ezeknek az ellátását veszélyezteti.

Indiában kritikussá vált a vízhelyzet Fotó: Pixabay

 Az indiai nagyvárosok egyre inkább „betonizálódnak”, vagyis hatalmas lakóépületek készülnek, az utcákat is aszfaltozzák. Ennek viszont az a következménye, hogy az esővíz nem jut el a talajba, tehát a lent lapuló készletek egyre inkább kimerülnek. Az RFI által idézett indiai szakértő, KJ Joy viszont azt mondja, lenne megoldás. Csakhogy:

a városok nem óvják a természetes forrásokat, a tavakat, az esővíz hasznosítására sem figyelnek, továbbá a szennyvizet sem tisztítják, holott ez is hatalmas forrás lehetne. Vagyis a technológia lényegében megvan a nagyvárosok vízellátásának a biztosítására is, csak alkalmazni kellene.

Az indiai kormány jelentésében azért van egy optimizmusra utaló fejezet is: azok a régiók, ahol a vízhiány leginkább fenyeget, ha lassan is, de megkezdték a vízkészletek mentését biztosító korszerű technológiák alkalmazását.

Neked ajánljuk
A katasztrófavédelem és a Samsung SDI is vizsgálódik a gödi kutak ügyében Gyilkos az idei esőszezon Kolumbiában Korai hőhullám alatt nyög India Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam