2020. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Áder János: Még gondoskodhatunk gyermekeink és unokáink jövőjéről

„Még gondoskodhatunk gyermekeink és unokáink jövőjéről, mert a klímaváltozás okozta károk elkerülésére és enyhítésére a szükséges technológiák már javarészt rendelkezésre állnak, csak politikai és pénzügyi elhatározás kell a vezetők részéről”– mondta Áder János köztársasági elnök a Honismereti Szövetség által rendezett konferencián, melynek témája ezúttal a víz és az élet volt. 

A győri Széchenyi István Egyetemen zajló ötnapos előadássorozaton az államfő kiemelte, hogy a tudósok szerint a klímaváltozás hatásainak 80-90 százaléka a vízen keresztül érződik.

A Vízügyi Elnöki Testület jelentése szerint ha nem változtatunk az eddigi vízfelhasználási szokásainkon, akkor a világ számos országában ellehetetlenül a lakossági, a mezőgazdasági és az ipari vízellátás, ami gazdasági hanyatlást okozhat. Ez komoly szociális és társadalmi feszültségek forrása lehet, ami háborúkhoz, polgárháborúhoz és migrációhoz vezethet – mondta az államfő, majd hozzátette,

ha vizeink szennyezését nem fejezzük be, az ENSZ egyik becslése szerint 2050-re több lesz a műanyag az óceánokban, mint a hal.

„Magyarországot szeretnénk olyannak megőrizni, amilyennek ma ismerjük, ráadásul a megelőzés olcsóbb és fenntarthatóbb is, mint a kárenyhítés” – hangsúlyozta Áder János.

Példaként említette, hogy a 2001-ben Tarpánál átszakadt gát miatt mintegy 150 milliárd forintos kár keletkezett, ugyanakkor az árvízi károk megelőzésére a Tisza mentén hasonló összegből eddig négy szükségtározó épült, jelenleg is építenek kettőt, és a tervek szerint további négyet hoznak még létre.

Áder János köztársasági elnök a Honismereti Szövetség 46. Országos Honismereti Akadémiáján a győri Széchenyi István Egyetemen tartott előadást Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Az államfő jó megoldásként beszélt azokról a magyar fejlesztésekről is, amelyekkel Kínában egy elektronikai üzemben biológiailag tisztítják meg a szennyvizet, Hollandiában pedig az idén adnak át egy olyan üzemet, ahol a szennyvízből kinyert energiával működtetik a berendezéseket. Szintén magyar fejlesztés az az üzem is, amelyben napelemekkel termelt árammal hoznak fel vizet a föld mélyéről, majd 4-6 hónap alatt lebomló palackokba töltik.

Áder János rámutatott, hogy a klímaváltozás nem kerüli el Magyarországot sem, példaként említve a 2013-as aszályt, ami százmilliárd forintos kárt okozott a gazdáknak. Ezért is döntött úgy a kormány, hogy az öntözött területek nagyságát meg kell háromszorozni, háromszázezer hektárra kell bővíteni néhány év alatt.

Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP), Győr polgármestere köszöntőjében azt mondta, hogy a város kiemelt figyelmet fordít a természetes vizek megóvására, ennek jegyében rendezik idén első alkalommal a 31! – 3 folyó, 1 sziget, összművészet nevű művészeti fesztivált, és a 2023-as Európa kulturális fővárosa pályázatuknak is az áramlás a szlogenje. 

Neked ajánljuk
A Duna vízhozamának 30-szorosával pusztít a Jangce Óriási károkat okoztak a hétvégi viharok Áder János az ukrán és a román elnökhöz fordult a folyószennyezések miatt 85 000 kg újrahasznosított anyagból készült a Nike párizsi üzlete Különleges szobrok idézik meg a vadonélő állatok szépségét
Tovább a forrásra: magyarhirlap.hu
Vissza
Hírfolyam