2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nincsenek jó állapotban felszíni vizeink

Az európai felszíni vizek csupán 40 százaléka egészséges, Magyarország vizeinek pedig kevesebb mint 20 százaléka van jó ökológiai állapotban – derül ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség legfrissebb jelentéséből. 

A jelentés mintegy 130 000 európai vízfelszínt vizsgált: ezek közt vannak folyók, tavak, part menti és felszín alatti vizek is. Ökológiai szempontból Skandinávia északi részének, Skóciának, Észtországnak és egyes mediterrán területeknek a vizei vannak a legjobb állapotban. Különösen rossz állapotban vannak ugyanakkor az alföldi helyzetű vizek, illetve a nagy folyók alsóbb szakaszai.

Magyarország vizsgált vizeinek állapota nagyon kis százalékában éri csak el a jó ökológiai állapotot. Még Kelet-Európa viszonylatában, például Romániához képest is rossz mutatókat produkáltak.

Magyarország felszíni vizeinek alig 20 százaléka van jó ökológiai állapotban Fotó: Wikimedia

A felszín alatti vizek jobb állapotban vannak, mint a felszíni vizek, viszont az előbbiek jó mennyiségi állapota szempontjából az EU utolsó öt tagállamába tartozik Magyarország. A jelentés szerint a magyar felszín alatti vizek könnyen veszélybe kerülhetnek a későbbiekben. Gruber Tamás, a WWF Magyarország Vizesélőhelyek Programjának vezetője szerint Magyarországnak és a többi tagállamnak sokkal komolyabban kell vennie az EU vízpolitikáját.

Hozzátette: Magyarország a felszíni vizek állapotának javítására szinte valamennyi esetben időbeli mentességet kért, és azt vállalta, hogy a jó állapotot legkorábban 2027 után éri el. 

A szakember szerint ha továbbra sem javul a magyar vizek állapota, vagy tovább romlik, élőhelyek és fajok kerülhetnek veszélybe. Akár a tiszavirág-állomány drasztikus csökkenése is bekövetkezhet. 

Neked ajánljuk
A Puli Holdi Vízszimatoló meggyőzte a NASA szakembereit Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank Gyereknapon nosztalgiavillamos röpít Hűvösvölgybe
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam