2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

33 balatoni strand kapta meg a Kék Hullám Zászló minősítést

Az idilli nyári pillanatokért szerencsére nem kell messzire mennünk. Az idén ugyanis 33 balatoni strand kapta meg a Balatoni Szövetség (BSZ) Kék Hullám Zászló minősítését. 

„Idén kiugróan javult a balatoni strandok szolgáltatásainak színvonala” – mondta Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke a Kék Hullám Zászló minősítést átadó ünnepségen.

A helyi önkormányzatokat tömörítő BSZ által 13 éve elindított strandminősítő-rendszer idén tovább finomodott, a szolgáltatások színvonalát a korábbi három helyett már öt fokozattal, öt csillaggal jelölték. 

Balassa Balázs elmondta, a Balaton körül mintegy 90 hivatalos strand található, amelyek mindegyike megkapta a minősítőrendszer felhívását. A minősítés egyértelműen a strandoló vendégek igényeiből indult ki, így fontos szerep jutott egyebek közt a tisztaságnak, a rendezettségnek, a vizesblokkok állapotának és felszereltségének.

Pontozták a családbarát szolgáltatások és a játszóterek színvonalát, a sportolási lehetőségeket, a fák vagy az árnyékolók meglétét, és a vízminőséget is.

Ez utóbbi során arra a megállapításra jutottak, hogy tavaly óta kismértékben nőtt a strandok hínárosodása. Iszaposodást csak a keszthelyi öbölben tapasztaltak.

A vonyarcvashegyi Lido strand Fotó: vonyarcvashegy.hu

„Egyértelműen érzékelhető a kormány közel 2 milliárd forintos strandfejlesztő csomagjának hatása" – emelte ki a BSZ elnöke, aki azt is elmondta, hogy a strandüzemeltetők szemmel láthatóan évről évre többet tesznek a vendégek színvonalasabb kiszolgálásáért.

A legjobbaknak járó ötcsillagos Kék Hullám Zászlót tízen érdemelték ki: Vonyarcvashegy Lidó strandja, Balatongyörök községi strandja, Gyenesdiás Diás Játékstrandja, Szigliget községi strandfürdője, Balatonfüred Kisfaludy és Eszterházy strandja, Balatonlelle Napfény strandja, Csopak községi strandja, Keszthely városi strandja és Balatonakali községi strandja. A többi 23 strand négy- és háromcsillagos minősítést ért el.

Kétévenként hirdetik meg a legcsaládbarátabb strandnak járó díjat, amit idén a gyenesidási Diás Játékstrandnak ítéltek oda, továbbá a legsportosabbnak járót, amit 2015 után újra a vonyarcvashegyi Lido strand nyert el. A leginkább kerékpárosbarát strandnak járó különdíj és vándorserleg ismét a balatonberényi közösségi strandé lett.

Neked ajánljuk
A Fertő tó vízszintjének stabilizálására a Duna vizének az átvezetése nem jó megoldás Elkészült a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója Minden korábbinál több kerékpárt szállítottak idén nyáron a balatoni kompon Még lehet jelentkezni a kéktúrázás napjára Mutatjuk a 2020-as hazai energiamixet
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam