2021. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tudta, hogy a boróka vízfertőtlenítésre is jó?

A horvátországi Rijekai Egyetem legújabb tanulmánya szerint egyebek mellett a boróka is jó lehet a vizek fertőtlenítésére. A növény ugyanis olyan, bőrbetegségeket okozó mikobaktériumok ellen is használható, amelyek az uszodák, strandok vizében tenyésznek.

A horvát kutatás rámutat, hogy a Mycobacterium avium complex megbetegedések hátterében sokszor a nem megfelelően tisztán tartott melegvíz-rendszer a felelős. A kórokozók még a csapvízben is előfordulhatnak. Tipikus tünet lehet a hasmenés, a hasi fájdalom.

Talán az nem is meglepetés, hogy ellenükben, mint sok más téren, a növények segíthetnek. A kutatás során több horvátországi növényfaj illóolajait vizsgálták, hogy alkalmasak lehetnek-e a baktériumokkal szembeni védekezésben. A kísérletben használt növények a következők voltak: közönséges boróka, olasz szalmagyopár (illóolaja gombaölő és gyulladáscsökkentő hatású), orvosi zsálya (levele fertőtlenítő hatású, enyhíti a fogíny- és torokgyulladást), egy levendula-hibrid, közönséges vagy nemes babér (puffadásenyhítő, vizelethajtó), nyugati vagy közönséges tuja (népi gyógyászatban használták, de vigyázni kell vele, mert nagyobb mennyiségben vagy hosszú időn át alkalmazva káros az egészségre). Közülük

a legkiemelkedőbb gátló hatásúnak a közönséges boróka illóolaja bizonyult, amelyet a mikroszkópos vizsgálatok igazoltak, a vizsgált mikobaktériumok sejtmembránjában és citoplazmájában is változások álltak be használata után, amit a sejten belüli folyadék jelentős szivárgása is jelzett.

A boróka vízfertőtlenítésre is jó Fotó: Wikimedia

A kísérleteket olyan környezetben végezték, amellyel utánozták a vizes rendszerekben fennálló körülményeket. A kutatók azt mondják, a közönséges boróka monoterpéneket bőséggel tartalmazó illóolaja kiegészítő vagy alternatív fertőtlenítőszerként használható a meleg vizes rendszerekben, mint például fürdőkben, úszó- és gyógyvizes medencékben.

Neked ajánljuk
Vízkrízis Isztambulban: 40 napon belül kritikussá válhat a helyzet Árvíz Szerbiában A műszálas ruhák szennyezik az Északi-sarkvidék vizét Dánia mesterséges energiaszigetet épít A kibocsátás csökkentésével gyorsabban eredményt érhetünk, mint eddig gondoltuk
Tovább a forrásra: ng.hu
Vissza
Hírfolyam