2018. július 16., Valter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Óriásira nőtt a Csinghaj-tó

A bőséges csapadék következtében rekordméretűre, 4548,56 négyzetkilométeresre hízott Kína legnagyobb sós tava, a Csinghaj-tó.  A Csinghaji Meteorológiai Intézet (QIMS) tájékoztatása szerint ez a tavalyi mérésekhez képest 51,55 négyzetkilométeres növekedést jelent.

A sós tó kiugró idei növekedése a június óta tartó bőséges esőzéseknek köszönhető – mondta Liu Poa-kang, a QIMS munkatársa. Az év ezen szakában hulló csapadék mennyisége idén az elmúlt évtizedhez képest ugyanis megtriplázódott.

Liu szerint a Csinghaj-tó júliusban várhatóan tovább duzzad az újabb esőzések miatt. „A megnövekedett tó az élővilág számára nagyobb életteret és gazdagabb táplálékforrást jelent ”– tette hozzá.

Rekordméretűre hízott a Csinghaj-tó Fotó: Wikimedia

A tónak fontos szerepet tulajdonítanak a Csinghaj-Tibeti-fennsík ökológiai biztonsága szempontjából. Fogyása az 1950-es évektől volt megfigyelhető, majd az éghajlatváltozásnak és emberi beavatkozásoknak, így például a homokot megkötő füvesítéseknek, valamint a szélfogó erdősítéseknek köszönhetően 2005-től kezdődően megfordult a folyamat.

Neked ajánljuk
„Klímatudatos Budapest”: pályázat általános iskolás gyermekek részére Dvořák: A vízimanó „Éghajlatbarát” megoldások a mezőgazdaságban „Klímabajnokok” emelkednek ki a párizsi klímaegyezmény árnyékából? „Lesz ez még így se” – gondolták, majd megalkották a jövő víztározóját
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam