2018. december 11., Árpád
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vörös árvízriadó van a szomszédunkban

Vörös jelzésű árvízriadót léptettek életbe július 11-én Románia három déli megyéjében, miután az Olt vize jelentősen megnőtt a sok esőzés miatt. A figyelmeztetést az Olt, az Oltet és a Cerna folyókra adták ki. A megnövekedett vízhozam főleg Valcea, Gorj és Arges megyékben jelent veszélyt.

Komolyabb esőzésekre számítanak a Déli-Kárpátok környékén, így Vrancea, Buzau, Prahova, Kovászna, Brassó, Dambovita, Arges, Valcea, Szeben, Gorj, Hunyad, Fehér és Krassó-Szörény megyékben négyzetméterenként 20-25 liter víz is lehull, de szűkebb térségekben 40-50 liter fog lezúdulni.

Valcea megyén halad át a DN7 jelzésű országút, Románia legforgalmasabb útja, amely az Olt völgyén keresztül, a Déli-Kárpátokat átszelve köti össze Románia déli részét Erdéllyel. A DN7-es úton Calimanestinél elterelték kedden a forgalmat, miután az úttestet elöntötte a hegyekről lefolyt víz.

Óriási árvíz várható Romániában  Fotó: Pixabay

Valcea megyében több tucatnyi háztartást is elöntött a víz, 70 embert kilakoltattak és ideiglenes szálláshelyre szállítottak.

A hatóságok hat ideiglenes gátat építettek az erdélyi Szeben, és egyet a moldvai Bákó megyében. Összesen 82 házból, 220 udvarból, 91 kertből kellett kiszivattyúzniuk a vizet, amely főleg a rövid időtartamú, de bőséges esőzések miatt gyűlt fel.

Neked ajánljuk
12 nap alatt zúdul ránk az éves globális csapadékmennyiség fele Ilyen egy 21. századi műanyagárvíz Új fenntartható fejlődési stratégiát fogadott el a román kormány Kikerültek a szabadba az ausztrál erszényesnyulak Karácsonyi fogyasztási csábítások és önvédelmi lehetőségek
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam