2018. október 19., Nándor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Vörös árvízriadó van a szomszédunkban

Vörös jelzésű árvízriadót léptettek életbe július 11-én Románia három déli megyéjében, miután az Olt vize jelentősen megnőtt a sok esőzés miatt. A figyelmeztetést az Olt, az Oltet és a Cerna folyókra adták ki. A megnövekedett vízhozam főleg Valcea, Gorj és Arges megyékben jelent veszélyt.

Komolyabb esőzésekre számítanak a Déli-Kárpátok környékén, így Vrancea, Buzau, Prahova, Kovászna, Brassó, Dambovita, Arges, Valcea, Szeben, Gorj, Hunyad, Fehér és Krassó-Szörény megyékben négyzetméterenként 20-25 liter víz is lehull, de szűkebb térségekben 40-50 liter fog lezúdulni.

Valcea megyén halad át a DN7 jelzésű országút, Románia legforgalmasabb útja, amely az Olt völgyén keresztül, a Déli-Kárpátokat átszelve köti össze Románia déli részét Erdéllyel. A DN7-es úton Calimanestinél elterelték kedden a forgalmat, miután az úttestet elöntötte a hegyekről lefolyt víz.

Óriási árvíz várható Romániában  Fotó: Pixabay

Valcea megyében több tucatnyi háztartást is elöntött a víz, 70 embert kilakoltattak és ideiglenes szálláshelyre szállítottak.

A hatóságok hat ideiglenes gátat építettek az erdélyi Szeben, és egyet a moldvai Bákó megyében. Összesen 82 házból, 220 udvarból, 91 kertből kellett kiszivattyúzniuk a vizet, amely főleg a rövid időtartamú, de bőséges esőzések miatt gyűlt fel.

Neked ajánljuk
Betiltják a fürdőzést a Szent Anna-tóban a naptej miatt Székelyföldön iskolákat kellett bezárni az árvíz miatt A Dunába dobálják a fertőzött sertéstetemeket a román gazdák Az EB és Bill Gates tiszta energiákkal foglalkozó befektetési alapot hozott létre Aszály: nemcsak az Ínség-szikla, hanem egy második világháborúban elsüllyedt hajó is felszínre került
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam