2020. június 6., Cintia, Norbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Medencébe csobbanna? Csak óvatosan!

Másfél évtized alatt félezerszer okoztak járványos megbetegedéseket, 27 ezernél is több embert fertőztek meg, 8 esetben pedig halált okoztak a bizonyítottan a strandokon összeszedett kórokozók.  A szakértők szerint ugyanis sokkal könnyebb fertőzést kapni a medencében, mint a természetes vizekben.

Az USA 46 államából és Puerto Ricóból származó, 2000 és 2014 közötti epidemiológai statisztikák és kórtörténetek alapján az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) kutatói szerint az uszodák, strandok, termál-, gyógy-, illetve szállodai élmény- és pezsgőfürdők, valamint a „háztáji” medencék fertőzésveszély szempontjából kockázatosabbak, mint a természetes, vagyis folyó-, tó- vagy tengerparti fürdőzőhelyek. 

Az élménykádak a CDC kockázati listájának élén szerepelnek – a jelentett esetek 32 százalékával. A legtöbb embert megbetegítő kórokozólista éllovasa a 22 ezer áldozatot produkáló Cryptosporidium parvum nevű egysejtű bélparazita, amely heveny hasmenéssel, hasi görcsökkel és lázzal járó, akár 3 hétig is eltartó tüneteket okoz, rosszabb esetben teljesen legyengítve a szervezetet, így kiváltója lehet heveny epe-, máj- és hasnyálmirigy-gyulladásnak is. 

A jacuzzi a legveszélyesebb Fotó: Pixabay

A második helyezett a Pseudomonas aeruginosa baktérium. A pálcika alakú kórokózó által kiváltott két legjellemzőbb betegség a hallójárat-gyulladás (ismertebb kifejezéssel: az úszók hallójárat-gyulladása) és egy forró fürdő follikulitisz néven is emlegetett speciális szőrtüszőgyulladás.  

A CDC összegzése szerint a legionellosist kiváltó Legionella baktériumtörzs tagjai a bronzérmesek. A Föld vizeiben szinte bárhol előforduló, 25 és 45 Celsius-fok közötti hőmérsékleten tenyésző kórokozók a tüdőbe jutva influenzaszerű tüneteket okoznak, amelyek az immunrendszer állapotától függően súlyos tüdőgyulladásig, emésztő- és idegrendszeri megbetegedésekig fokozódhatnak, legvégső esetben pedig akár halálhoz is vezethetnek.

Az amerikai járványügyi szakemberek szerint a felsorolt kórokozók ellen semmit sem ér a szokásos védekezés, vagyis a víz klórozása. A Cryptosporidium akár egy hétig is megőrzi fertőzőképességét klóros közegben, a Pseudomonas és a Legionella pedig rezisztens e fertőtlenítő szerre. A CDC tanulmánya a medencék vízének ózonos, illetve UV-fényes sterilizálása mellett leginkább a prevencióra hívja fel a figyelmet. Az előtte-utána megejtett alapos és minden testtájat érintő meleg vizes zuhanyzás mellett ez leginkább azt jelenti, hogy mindenki csak egészségesen csobbanjon a medencés létesítmények bármelyikébe is, ha pedig teheti, akkor inkább a természetes strandokat válassza.

  • A magyarországi természetes vizű fürdőhelyek állapotáról az Országos Közegészségügyi Intézet listájáról itt tájékozódhat. 
Neked ajánljuk
Vízből lesz a jövő aranytömbje? Közösen a vízért Finnországban bójákkal mérnék a hajók károsanyag-kibocsátását Fordító önkéntesek segítik a koraszülött-ellátást járványhelyzetben Különleges kétfejű kígyót találtak Indiában (videókkal)
Tovább a forrásra: quibit.hu
Vissza
Hírfolyam