2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Villámáradás: itt senki nem maradna életben

Egyre gyakoribbak a villámáradások; a heves záporok, zivatarok előrejelzésénél olykor a meteorológia is figyelmeztet ilyenekre. Videón mutatjuk a kegyetlen természeti jelenséget, amely akár 160 km/órás sebességgel is képes pusztítani. 

„A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék rövid idő alatt összegyűlik a mélyebben fekvő területeken, ahol a magával sodort sárral, fatörmelékkel mindent elsodró, rohanó áradattá válik” – magyarázta a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa, aki az alábbi felvétel kapcsán elmondta, hogy szerencséje volt a videót készítő fiatalembernek, hiszen meg is halhatott volna. 

Sajnos Magyarországon is történnek hasonlók, az utóbbi időszakban Villányban és Mátrakeresztesen, de idén a Bükkben is életveszélyes helyzetek alakultak ki, amikor 10 éve nem látott mennyiségű eső szakadt a tájra néhány óra alatt.

A villámáradások  hegységek, dombságok területén alakulnak ki. Egyrészt a domborzat itt segíti a nagy mennyiségű víz felgyűlését, másrészt a hegyek emelő hatása miatt hegyvidékeken gyakoribb a csapadék. Két fontos emberi tényező pedig mind erejüket, mind gyakoriságukat növeli:

  • A növényzet kiirtása után semmi nem állja a víz útját, így jelentősen több csapadékvíz érkezik a völgyekbe.
  • A klímaváltozás hatására egyre több és egyre hevesebb záporra, zivatarra kell számítanunk, vagyis jelentősen megnő a rövid idő alatt lokálisan lehulló csapadék mennyisége.
  • A kopár domb- és hegyoldalak további veszélye, hogy a lezúduló víz óriási mennyiségű sarat, köves törmeléket képes róluk magával sodorni.

Az áradat sebessége főként a lejtéstől függ, de akár 160 km/órával is száguldhat. A hegyeken kívül nincs, ami ennek ellenálljon. A Chilei-Andokban tavaly decemberben egyetlen ilyen áradat csaknem kéttucatnyi ember halálát okozta:

Neked ajánljuk
Gyilkos az idei esőszezon Kolumbiában Wellingtont és Aucklandet is veszélyezteti az emelkedő tengerszint A globális felmelegedéssel indokolják a példátlan indiai és bangladesi időjárást Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam