2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hazánk 15 tonna klórt adományoz a kárpátaljai ivóvíz tisztításához

Magyarország Kárpátalja kormányzójának megkeresésére segítséget nyújt a lakossági ivóvízellátásban kialakult krízishelyzet kezelésére azzal, hogy 15 tonna klórt adományoz Ukrajnának. Ezzel nemcsak a Kárpátalján élő 150 ezres magyar közösséget segítjük, hanem az ott élő 1 milliós ukrán lakosságot is.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára az MTI-vel közölte, hogy Hennagyij Moszkál, Kárpátalja kormányzója azonnali segítségkéréssel fordult Magyarországhoz a lakossági ivóvízellátással kapcsolatos krízishelyzet miatt.

A Dnyipro-Azot vegyipari üzem leállása miatt veszélybe került a térség biztonságos ivóvízellátása, mivel a vállalat a víztisztításban alkalmazott folyékony klór kizárólagos helyi gyártója.

„Magyarország humanitárius segítségnyújtás keretében 15 tonna klór adományozásával járul hozzá a kialakult helyzet kezeléséhez, biztosítva a kárpátaljai lakosok tiszta ivóvízhez való hozzáférését” – olvasható a közleményben.

Magyarországnak köszönhetően juthatnak tiszta ivóvízhez Kárpátalján Fotó: Pixabay

Hennagyij Moszkal saját hivatalos honlapján emlékeztetett arra, hogy Kárpátalján a vízművek 18 üzemében használnak klórt a víz fertőtlenítéséhez, és 

a klórkészletek elapadása óhatatlanul fertőző betegségek megjelenéséhez vezetne.

Moszkal közölte, hogy ezt megakadályozandó fordult segítségért Magyarországhoz.

A kormányzó szerint most azon dolgoznak, hogyan tudnák mihamarabb lebonyolítani a folyékony klór szállítását. A szállítmány várhatóan már a jövő héten megérkezik. Egyelőre másfél hónapra elegendő klórkészletről van szó, és ez idő alatt remélhetőleg újraindul a gyártás a Dnyipro-Azotban.

Egész Kárpátalja nevében hálás köszönetet mondok a magyar kormánynak, amely mindig reagál a megye problémáira, és segítségére siet. Mint ismeretes, bajban ismerszik meg az igaz barát 

– írta a kárpátaljai kormányzó.

Neked ajánljuk
A víz miatt alakult ki tartós konfliktus Egyiptom, Szudán és Etiópia között Most már hivatalos: aszály van Magyarországon A Vértesben is megújult egy ökoturisztikai központ és turistaház Környezetvédelmi megfontolásokból betiltják a nagy teljesítményű számítógépek árusítását több amerikai államban Rekordösszegben bocsátott ki zöldkötvényt a Hell
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam