2020. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Évtizedek óta nem látott aszály Iránban

Homokviharok dúlnak az egykor zöld termőföldeken, nehézfémekkel teli porral terítve be mindent Irán középső területein. A felelőtlen emberi tevékenység miatt tavak és folyók tűntek el az országban, a kormányzatot hibáztató kétségbeesett gazdák már a rendőrséggel is összetűzésbe kerültek. 

Az elmúlt 30 év legsúlyosabb aszálya sújtja Iránt – tette közzé az ENSZ élelmezésügyi és mezőgazdasági szervezete. Az ország középső területein egész egyszerűen lehetetlen gazdálkodni. 

A gazdák a kormányzatot teszik felelőssé, amiért nem tesz semmit az aszály ellen, és mert szerintük a meggondolatlanul engedélyezett ipari fejlesztések és a kontroll nélküli vízkitermelés miatt elfogyott a víz a földekből.

Egy kisebb csoportjuk rendszeresen szervez tüntetéseket is, legutóbb annyira elfajult a helyzet, hogy a rendőrség mustármaggal lőtte a demonstrálókat.

Az Iszfaháni Egyetem professzora szerint az elmúlt 10 évben lényegesen több vizet termeltek ki, mint amennyit szabad lett volna, ezért a stratégiai vízkészlet lecsökkent, aminek eredményeképpen vizes élőhelyek, tavak és folyók tűntek el.

Iszfahán híres hídja, a 33 árkádjáról híres Si-o-seh Pol most egy kiszáradt folyómeder felett ível át. Az 1599-ben épült egykori turistalátványosság pillérei még soha nem álltak száraz földön.

Neked ajánljuk
A járványügyi intézkedések betartásával, visszafogottan, de folytatódtak a klímasztrájkok Az egyetemek is csatlakoznak az Európai Hulladékcsökkentési Héthez A napenergia a legolcsóbb energiaforrás „Szarvasbarát” zacskókkal óvják az állatokat a műanyagszeméttől Japánban A cumisüvegek is tele vannak mikroműanyaggal
Tovább a forrásra: euronews.com
Vissza
Hírfolyam