2018. december 14., Szilárda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyarország víztisztítóval segíti a laosziakat

A Külgazdasági és Külügyminisztérium megrendüléssel értesült a Laosz déli részén, Attapeu tartományban egy átszakadt vízerőmű gátja következtében történt katasztrófáról. A tragédia számos emberéletet követelt, több száz személy eltűnt, és közel 7000 ember vált hajléktalanná.

Az egész világot megrázta a tragédia, amely Laosszal történt: mint, ahogy itt mi is beszámoltunk róla, Attapeu tartományban csak nemrég megépített gát július 23-án, este átszakadt, a tározóból körülbelül ötmilliárd köbméter víz tört ki, amely aztán mindent elmosott, ami az útjába került. Sokan eltűntek, többen életüket vesztették, több ezer ember otthona megsemmisült. 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által koordinált Vízipari Pályázati Program keretében Laoszban valósítja meg projektjét a Kőrös-Consult Kft. A cég 2017 novembere óta mobil víztisztító berendezést üzemeltet a laoszi fővárosban, amelyet a krízishelyzet károsultjainak biztonságos ivóvízzel történő ellátása érdekében a minisztérium egyetértésével a katasztrófa sújtotta területre szállít át.

 A Mekong folyó vize mintegy 6600 ember otthonát mosta el. Eddig 19 ember holttestét találták meg, több százan eltűntek Fotó: MTI/AP/Hau Dinh

Az eszköz kapacitása 1000 liter/óra, így naponta akár 3000 főt is képes tiszta ivóvízzel ellátni.

Laoszban súlyos gondot jelent a lakosság ivóvízellátása, mivel a csapvíz általános körülmények között is fogyasztásra alkalmatlan; a jelenlegi katasztrófa következtében azonban az ivóvízellátás terén krízis kialakulásával kell számolni a térségben.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium felvette a kapcsolatot a helyi hatóságokkal annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban tudjon bekapcsolódni a katasztrófa elhárítását célzó feladatokba. A minisztérium őszinte együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, és a sérülteknek mielőbbi gyógyulást kívánt. 

Neked ajánljuk
Vízkrízis: komoly veszély fenyegeti Kínát A Kárpát-medencében meddig lesz még iható a víz? A hely, ahol 500 évet kellett várni az esőre Így kerülje el a felesleges szemetelést az ünnepek alatt Fenntartható befektetési alapot indít a Fidelity International
Tovább a forrásra: orientpress.hu
Vissza
Hírfolyam