2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy kilométer hosszú festmény hívta fel a figyelmet a Duna védelmére

Egy kilométer hosszú festménnyel hívta fel a figyelmet a Duna védelmére a WWF, valamint a Város és Folyó Egyesület közreműködésével az Art of Danube. Az Ana Tudor által készített gigantikus alkotás stílszerűen a Duna-parton kapott helyet, s a folyó egyedülálló tájait, valamint veszélyeztetett növény- és állatfajait mutatta be.

A világ leghosszabb dunai képe hosszú útra indult ezen a nyáron a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig: az Art of Danube kiállítás különböző országokat érintve 13 városban áll meg, többek között Budapesten is: július 24-én, csupán egyetlen napig állomásozott. 

A kiállításnak köszönhetően az érdeklődők megcsodálhatták a rekordnagyságú festményt, ezzel együtt pedig megismerhették a Duna mentén élő veszélyeztetett növény- és állatfajokat. 

Az Art of Danube a természet megtapasztalása a művészeten keresztül. A név maga már egy programot jelent, de a szervezők a kiállítással platformot is szeretnének teremteni információs és kreatív események számára. Ezért több állomáson kapcsolódik a kiállításhoz egy kreatív keretprogram, amely művészi módon foglalkozik a folyó menti élettel. 

Budapesten járt a világ leghosszabb dunai képe  Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Duna Európa második leghosszabb folyója. 2857 km hosszan folyik keresztül 4 fővároson, és 10 országot érint.

A folyó 20 millió embernek biztosít ivóvizet, valamint számos veszélyeztetett fajnak ad otthont.

A Dunához köthető fajok, valamint a Duna mentén élő emberek életterét azonban súlyosan veszélyezteti a partszakaszok beépítése és a szennyezés. A szervezők arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a folyó és árterének védelme mindenki számára rendkívül fontos feladat. 

„A Duna természeti örökségünk része, számtalan dolgot ad nekünk, ami mindennapi életünkhöz elengedhetetlen. Fontos ivóvízbázis, a rekreáció széles választékát kínálja, vízi sportok, horgászat, és strandélmények kötődnek hozzá, de a mezőgazdaságban is jelentős szerepet tölt be. Európa második leghosszabb folyója azonban teljes vízgyűjtőjén ártereinek 68%-át elveszítette. Közös feladatunk, hogy a folyó és ártereinek értékét újra megismerjük és megóvjuk” – mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

Neked ajánljuk
Kilátófejlesztés a Duna két oldalán Nyakunkon a strandszezon – Itt a nagy nyári „tedd, ne tedd” lista a rendőrségtől Turista- és horgász-látogatóközpont a Búbánatvölgyben Környezetvédelmi megfontolásokból betiltják a nagy teljesítményű számítógépek árusítását több amerikai államban Rekordösszegben bocsátott ki zöldkötvényt a Hell
Tovább a forrásra: ecolounge.hu
Vissza
Hírfolyam