2020. október 26., Dömötör
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hamarosan létrejöhet Európa legnagyobb védett folyami területe

Az UNESCO Ember és Bioszféra Programjának Nemzetközi Koordinációs Tanácsa bioszféra-rezervátummá nyilvánította a szlovéniai Mura-szakasz 29 000 hektárnyi folyami és ártéri területét. Ez a következő láncszem abban a projektben, melynek célja az öt országon átívelő Mura–Dráva–Duna Bioszféra-rezervátum létrehozása.

 Az Európa Amazonasának is nevezett hatalmas területen belül a magyarországi, a szerbiai és a horvátországi részt az UNESCO már korábban is elismerte bioszféra-rezervátumként, így Szlovéniával együtt jelenleg 850 000 hektárnyi természeti és kulturális táj került az UNESCO védettsége alá a három folyó mentén. Hamarosan a Spielfeld és Bad Radkersburg közti ausztriai Mura-szakasz is része lehet a programnak.

„Az UNESCO döntése hatalmas mérföldkőnek számít Közép-Európa legnagyobb természetes folyórendszerének védelmében. Segítheti az olyan, természetkárosító projektek elleni küzdelmet, mint például a szlovéniai Hrastje Mota közelében tervezett murai vízerőmű megépítése, de a helyi lakosok saját környezetük iránti elkötelezettségét is erősíti” – mondta Arno Mohl, a WWF Ausztria Mura–Dráva–Duna programjának vezetője.

Az új, szlovéniai Mura Bioszféra-rezervátum körülbelül 100 kilométer hosszan terül el a Mura mentén, az osztrák–szlovén határtól egészen a horvát–magyar határig húzódik Fotó: Amazon of Europe/Goran Safarek

Az öt országra kiterjedő bioszféra-rezervátum létrehozásával párhuzamosan konkrét természetvédelmi projektek is zajlanak az egyes területeken. Ezek összértéke 14 millió euró, melyet az Európai Unió társfinanszírozóként támogat. 2017 óta a „coop MDD” kezdeményezés keretében a szakemberek szorosan együttműködnek a Mura–Dráva–Duna régióban a közös célok elérése és a határokon átnyúló természetvédelmi intézkedések érdekében. Idén júniusban az Európa Amazonasa kerékpárút tervezését kezdték meg, emellett pedig a folyók és árterük helyreállítása is zajlik, melynek célja természetes élőhelyek létrehozása.

Partnereivel közösen a WWF évek óta dolgozik azért, hogy létrejöjjön az öt országra kiterjedő bioszféra-rezervátum a Mura, a Dráva és a Duna mentén, amely az ausztriai Spielfeldtől egészen a szerbiai Palánka városáig húzódik. A kezdeményezés keretein belül 2011-ben az öt ország – Ausztria, Magyarország, Szlovénia, Horvátország és Szerbia – környezetvédelemmel foglalkozó miniszterei nyilatkozatot írtak alá, mellyel elkötelezték magukat a határokon átnyúló bioszféra-rezervátum létrehozása mellett. Ha ez megvalósul, akkor összesen 700 kilométernyi folyószakasz és egymillió hektár ártéri terület kerül nemzetközi védelem alá. 

Neked ajánljuk
Több 100 milliárdot veszít a magyar mezőgazdaság, ha alacsonyan marad a Duna A motorosok és a természet A klímaváltozás miatt lehet több cápatámadás Napenergiával világító kerékpárút épül Esztergomnál Elektromos töltőpontok telepítését tervezi az Alteo
Tovább a forrásra: amazon-of-europe.com
Vissza
Hírfolyam