2020. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Esővízelnyelő parkkal küzd Bangkok a katasztrófa ellen

Bangkok nagy bajban van: a szakemberek szerint az utóbbi években annyi csapadék esett, hogy 2030-ig a város tengerszint alá kerülhet. A katasztrófa elodázása érdekében most esőelnyelő parkkal védik az özönvíztől a világ legnépszerűbb turisztikai célpontját. 

A városvezetés és néhány helyi szervezet felvázolt egy elég kiterjedt vízgazdálkodási tervet, amelynek az egyik legfontosabb eleme a Chulalongkorn University Centenary Park.

A park egy 4,5 hektáros zöldterület, amely akár 3800 köbméter esővizet is képes tárolni. Az esőnyelő parkot Bangkok központi részének közelében építették fel tavaly egy 700 millió dollárt érő földterületre. A felszín egyik fele lejtős, így tudja a csapadékot egy gigantikus konténerbe irányítani. A park teljes felületét úgy alakították ki, hogy a víz végig kiépített úton halad és végül egy víztározóba folyik a park alatt. A létesítmény szűrőrendszerként is működik, kivonja az esővízből a mérgező anyagokat.

A Chulalongkorn University Centenary Park Fotó: Landprocess

Komoly esőzések esetén a víztározó tó közel kétszeresére tud nőni úgy, hogy a park területére is kiterjed; ráadásul a peremén is olyan esőkertet alakítottak ki, amely elnyeli a vizet, megóvva ezzel a környező utakat. 

A 20 milliós Bangkok persze továbbra is süllyedni fog, és áradásokkal küzdhet, azonban a CU park és az ehhez hasonló projektek sokat segíthetnek a harcban. 

„A Chulalongkorn Centenary Parkot azért hoztuk létre, hogy felvehessük a harcot a jövő veszélyeivel, melyekkel a klímaváltozás miatt kell szembenéznünk” – írja közleményében a Landprocess elnevezésű cég, a park egyik tervezője.

Neked ajánljuk
2050-ig eltűnhet a Duna-delta és a román tengerparti üdülők egy része Ismét elöntötte a tenger Velencét Melbourne levegője a legrosszabb a világon Attenborough szerint Kína tehetne a legtöbbet a felmelegedés elleni küzdelemben (videóval) Újabb elektromosautó-megosztó terjeszkedne Európában
Tovább a forrásra: g7.24.hu
Vissza
Hírfolyam