2018. december 12., Gabriella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Esővízelnyelő parkkal küzd Bangkok a katasztrófa ellen

Bangkok nagy bajban van: a szakemberek szerint az utóbbi években annyi csapadék esett, hogy 2030-ig a város tengerszint alá kerülhet. A katasztrófa elodázása érdekében most esőelnyelő parkkal védik az özönvíztől a világ legnépszerűbb turisztikai célpontját. 

A városvezetés és néhány helyi szervezet felvázolt egy elég kiterjedt vízgazdálkodási tervet, amelynek az egyik legfontosabb eleme a Chulalongkorn University Centenary Park.

A park egy 4,5 hektáros zöldterület, amely akár 3800 köbméter esővizet is képes tárolni. Az esőnyelő parkot Bangkok központi részének közelében építették fel tavaly egy 700 millió dollárt érő földterületre. A felszín egyik fele lejtős, így tudja a csapadékot egy gigantikus konténerbe irányítani. A park teljes felületét úgy alakították ki, hogy a víz végig kiépített úton halad és végül egy víztározóba folyik a park alatt. A létesítmény szűrőrendszerként is működik, kivonja az esővízből a mérgező anyagokat.

A Chulalongkorn University Centenary Park Fotó: Landprocess

Komoly esőzések esetén a víztározó tó közel kétszeresére tud nőni úgy, hogy a park területére is kiterjed; ráadásul a peremén is olyan esőkertet alakítottak ki, amely elnyeli a vizet, megóvva ezzel a környező utakat. 

A 20 milliós Bangkok persze továbbra is süllyedni fog, és áradásokkal küzdhet, azonban a CU park és az ehhez hasonló projektek sokat segíthetnek a harcban. 

„A Chulalongkorn Centenary Parkot azért hoztuk létre, hogy felvehessük a harcot a jövő veszélyeivel, melyekkel a klímaváltozás miatt kell szembenéznünk” – írja közleményében a Landprocess elnevezésű cég, a park egyik tervezője.

Neked ajánljuk
Az aszály miatt adják el lányaikat az afgán szülők 12 nap alatt zúdul ránk az éves globális csapadékmennyiség fele 2018 legkedveltebb úti céljai Rákkeltő anyagot találtak a pestszentimrei kutakban Adventi geotúra, csillagles és karácsonyi kézműveskedés
Tovább a forrásra: g7.24.hu
Vissza
Hírfolyam