2019. június 17., Alida, Laura
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Laoszban már működik a magyar víztisztító berendezés

A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium közbenjárásának köszönhetően már működik a katasztrófa sújtotta laoszi Attapeu tartományba szállított víztisztító berendezés, amely napi 5-6000 liter tiszta ivóvizet képes előállítani. 

Laoszban sokan meghaltak, több ezren pedig utcára kerültek, amikor július 23-án átszakadt  egy nemrég épített vízerőmű gátja – a tározóból körülbelül ötmilliárd köbméter víz tört ki, amely aztán mindent elmosott, ami az útjába került. 

Az országban súlyos gondot jelent a lakosság ivóvízellátása, mivel a csapvíz általános körülmények között is fogyasztásra alkalmatlan; a katasztrófa ráadásul tovább súlyosbította a helyzetet. 

Már működik Laoszban a magyar víztisztító berendezés Fotó: Körös Consult Kft.

Joó István, az export növeléséért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy a Körös Consult Kft.-vel együttműködve magyar humanitárius segítségnyújtás keretében került átszállításra a katasztrófa sújtotta területre az a nagy teljesítményű mobil víztisztító berendezés, amelyet a cég még 2018 tavaszán telepített a laoszi fővárosba a Külgazdasági és Külügyminisztérium társfinanszírozásával.

A berendezésnek köszönhetően a katasztrófa helyszínén naponta mintegy 3000 fő számára biztosítható az egészséges ivóvízhez való hozzáférés alapvető szükséglete.

Neked ajánljuk
Több országban is komoly problémákat okoznak az esőzések Katasztrófa Aradon: mindent elmosott a víz Az internet depresszióssá tesz A többség drágábban is megvenné a környezetbarát termékeket A mostani lehet a valaha volt legmelegebb június
Tovább a forrásra: orientpress.hu
Vissza
Hírfolyam