2019. április 22., Csilla, Noémi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Laoszban már működik a magyar víztisztító berendezés

A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium közbenjárásának köszönhetően már működik a katasztrófa sújtotta laoszi Attapeu tartományba szállított víztisztító berendezés, amely napi 5-6000 liter tiszta ivóvizet képes előállítani. 

Laoszban sokan meghaltak, több ezren pedig utcára kerültek, amikor július 23-án átszakadt  egy nemrég épített vízerőmű gátja – a tározóból körülbelül ötmilliárd köbméter víz tört ki, amely aztán mindent elmosott, ami az útjába került. 

Az országban súlyos gondot jelent a lakosság ivóvízellátása, mivel a csapvíz általános körülmények között is fogyasztásra alkalmatlan; a katasztrófa ráadásul tovább súlyosbította a helyzetet. 

Már működik Laoszban a magyar víztisztító berendezés Fotó: Körös Consult Kft.

Joó István, az export növeléséért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy a Körös Consult Kft.-vel együttműködve magyar humanitárius segítségnyújtás keretében került átszállításra a katasztrófa sújtotta területre az a nagy teljesítményű mobil víztisztító berendezés, amelyet a cég még 2018 tavaszán telepített a laoszi fővárosba a Külgazdasági és Külügyminisztérium társfinanszírozásával.

A berendezésnek köszönhetően a katasztrófa helyszínén naponta mintegy 3000 fő számára biztosítható az egészséges ivóvízhez való hozzáférés alapvető szükséglete.

Neked ajánljuk
Özönvízszerű eső söpört végig Rio de Janeirón Több százezer ember maradt víz nélkül Afrika déli részén Ferenc pápa is gyászolja az iráni árvíz áldozatait Újra eljött a Föld napja Csontsoványan tántorgott be egy jegesmedve egy orosz faluba (videóval)
Tovább a forrásra: orientpress.hu
Vissza
Hírfolyam