2020. július 10., Amália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tovább nőtt a tengerfelszín nyári hőmérséklete

Mintegy három Celsius-fokkal nőtt nyolc év alatt a tengerfelszín nyári hőmérséklete Dél-Korea partjainál, ami azt jelzi, hogy az országot sújtó idei tartós hőség súlyosbodik a következő években.

Az adatokból kiderült, hogy a Koreai-félsziget mentén 2010 júliusában a tengerfelszín átlaghőmérséklete 21,36 Celsius-fok volt, idén már 24,25 Celsius-fokot mértek.

Az évi 0,34 Celsius-fokos hőmérséklet-növekedés 2,4-szerese az 1997 óta mért 0,14 Celsius-fokos tengerfelszíni átlaghőmérséklet-növekedésnek. 

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) mérései hasonló eredményt mutattak: a 2016–2018 közötti időszakban a Koreai-félsziget körüli tengerfelszín hőmérséklete 25 Celsius-fokos vagy annál magasabb volt.

A tengerfelszín nyári hőmérséklete mintegy 3 Celsius-fokkal nőtt Fotó: Pixabay

A dél-koreai ügynökség a hőmérséklet jelentős növekedését idén a rekordmagas földfelszíni hőmérséklettel és azzal magyarázza, hogy kevesebb tájfun érte el az elmúlt időszakban az ország térségét. Ráadásul erősödik a meleg Kurosio-áramlat, amely a Fülöp-szigetek térségéből indul, és Japán északkeleti részénél halad el.

A kutatók azonban úgy vélik, alapvetően a klímaváltozás, az olvadó gleccserek és a növekvő tengerszint felelős a tengerfelszín felmelegedéséért. 

Neked ajánljuk
Bizonyos szigetek túlélhetik a tengerszint-emelkedést Nekünk is vigyáznunk kell az óceánokra A műanyag hosszú évekig dacol a tengerrel Ötletek a fenntartható fejlődési célok oktatásához – Tisztességes munka és gazdasági növekedés A hidrogén lehetne a jövő tiszta energiája
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam