2021. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Extrém alacsony a Duna vízállása

Aszályközeli szintet értek el a Duna egyes északi szakaszai a hosszú ideje tartó forróság miatt. Budapesten augusztus 13-án 93 cm-es vízállást mértek, mely rendkívülinek számít a nyári időszakban. A fővárosban ráadásul felszínre bukott az Ínség-szikla is. 

Télen nem ritkák a 60-70 cm közötti vízállások sem a fővárosi szakaszon, nyáron viszont legutóbb 2003-ban mértek 100 cm alatti vízszintet. Ekkor dőlt meg a legalacsonyabb rekord is, mindössze 51 cm-rel.

Az Erzsébet híd és a Szabadság híd között, a Gellért-hegy lábánál előbukkant az Ínség-szikla. A szikla a nevét is arról kapta, hogy aszályos időszakban mutatkozik, ugyanis csak 95 cm-es vízállás alatt látszik ki a vízből.

Felszínre bukott az Ínség-szikla Fotó: ovf.hu

Az alacsony vízállás a hajózásban is fennakadásokat okoz: az árufuvarozók kapacitásuk egyharmadát tudják csak kihasználni, a személyszállító hajók forgalmát korlátozták, és a kikötők kihasználtsága is csökkent.

Az idokep.hu szerint előreláthatólag a hét végéig minimálisan apad vagy stagnál majd a vízállás a Duna Paksig tartó hazai szakszán, utána pedig már pár tíz centiméteres emelkedés várható.

Neked ajánljuk
Vízkrízis Isztambulban: 40 napon belül kritikussá válhat a helyzet Áder János podcastja a ráckevei olajkatasztrófával foglalkozott Nyereményjátékkal biztat újrahasznosításra a Coca-Cola Megkezdődött a francia kormány elleni klímaper Négyezer nyugdíjasnak ajándékoz olvasnivalót a Ringier
Tovább a forrásra: idokep.hu
Vissza
Hírfolyam