2021. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A vízhiány ellen a régiek módszere jelenthetne megoldást

Augusztus 15-től tartósan vízhiányos időszakot állapított meg Pintér Sándor belügyminiszter. Szükség esetén bizonyos vízkorlátozásokat is elrendelhetnek. Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató szerint a problémát az ártéri gazdálkodás oldhatná meg.

Bár a következő napokban lesz némi csapadék, de utána az előrejelzések szerint vízhiányos időszak következik – mondta Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgató-helyettese az InfoRádiónak. 

Az intézkedéseket azért hirdette ki Pintér Sándor belügyminiszter, mert a mezőgazdászok számára ez vízhiányos időszakot jelent, ezért bizonyos kedvezményeket lehet elérni, hogy ösztönözzék az öntözést.

Mint kiderült, 

a vízhiányos időszak akár szeptember 30-ig is eltarthat.

Szükség esetén bizonyos vízkorlátozásokat is elrendelhetnek Fotó: Pixabay

Megoldás a múltból

A tartós vízhiány a Kárpát-medencében már több ezer éves – mondta Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató.

„A problémát régebben megoldották a természettel való együttműködéssel. A hegyekből lehullott hó elolvadt, ez sietett le az Alföldre, és ezzel gazdálkodtak a régiek. Az árvizekkel a 18. századtól kezdve nem gazdálkodtunk, hanem próbáltunk minél nagyobb területet megvédeni az eláradástól” – fejtette ki a szakember, aki szerint  a problémát csak az Európában is több ezer évig jól működő, ártéri gazdálkodás visszaállítása oldhatja meg.

Neked ajánljuk
Szinte teljesen eltűnt Törökország második legnagyobb tava Szinte teljesen eltűnt Törökország második legnagyobb tava Bill Gates a krumplitermesztés mellett már tejet is árul Rendkívül népszerű a Hulladékvadász alkalmazás Lyon fenntarthatósági megfontolásokból betiltja a vendéglátóhelyek teraszainak fűtését
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam