2020. június 7., Róbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A vízhiány ellen a régiek módszere jelenthetne megoldást

Augusztus 15-től tartósan vízhiányos időszakot állapított meg Pintér Sándor belügyminiszter. Szükség esetén bizonyos vízkorlátozásokat is elrendelhetnek. Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató szerint a problémát az ártéri gazdálkodás oldhatná meg.

Bár a következő napokban lesz némi csapadék, de utána az előrejelzések szerint vízhiányos időszak következik – mondta Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgató-helyettese az InfoRádiónak. 

Az intézkedéseket azért hirdette ki Pintér Sándor belügyminiszter, mert a mezőgazdászok számára ez vízhiányos időszakot jelent, ezért bizonyos kedvezményeket lehet elérni, hogy ösztönözzék az öntözést.

Mint kiderült, 

a vízhiányos időszak akár szeptember 30-ig is eltarthat.

Szükség esetén bizonyos vízkorlátozásokat is elrendelhetnek Fotó: Pixabay

Megoldás a múltból

A tartós vízhiány a Kárpát-medencében már több ezer éves – mondta Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató.

„A problémát régebben megoldották a természettel való együttműködéssel. A hegyekből lehullott hó elolvadt, ez sietett le az Alföldre, és ezzel gazdálkodtak a régiek. Az árvizekkel a 18. századtól kezdve nem gazdálkodtunk, hanem próbáltunk minél nagyobb területet megvédeni az eláradástól” – fejtette ki a szakember, aki szerint  a problémát csak az Európában is több ezer évig jól működő, ártéri gazdálkodás visszaállítása oldhatja meg.

Neked ajánljuk
A gleccserolvadás miatt emberek százmillióit veszélyeztetheti a vízhiány Kétszáz éve nem volt ekkora szárazság Belgiumban Nem tudjuk elképzelni kávé nélkül az életet, pedig húsz éven belül luxuscikké válhat Hogyan lehet fenntartható a közbeszerzés? A legmelegebb május volt az idei a mérések kezdete óta
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam