2019. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A vízhiány ellen a régiek módszere jelenthetne megoldást

Augusztus 15-től tartósan vízhiányos időszakot állapított meg Pintér Sándor belügyminiszter. Szükség esetén bizonyos vízkorlátozásokat is elrendelhetnek. Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató szerint a problémát az ártéri gazdálkodás oldhatná meg.

Bár a következő napokban lesz némi csapadék, de utána az előrejelzések szerint vízhiányos időszak következik – mondta Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgató-helyettese az InfoRádiónak. 

Az intézkedéseket azért hirdette ki Pintér Sándor belügyminiszter, mert a mezőgazdászok számára ez vízhiányos időszakot jelent, ezért bizonyos kedvezményeket lehet elérni, hogy ösztönözzék az öntözést.

Mint kiderült, 

a vízhiányos időszak akár szeptember 30-ig is eltarthat.

Szükség esetén bizonyos vízkorlátozásokat is elrendelhetnek Fotó: Pixabay

Megoldás a múltból

A tartós vízhiány a Kárpát-medencében már több ezer éves – mondta Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató.

„A problémát régebben megoldották a természettel való együttműködéssel. A hegyekből lehullott hó elolvadt, ez sietett le az Alföldre, és ezzel gazdálkodtak a régiek. Az árvizekkel a 18. századtól kezdve nem gazdálkodtunk, hanem próbáltunk minél nagyobb területet megvédeni az eláradástól” – fejtette ki a szakember, aki szerint  a problémát csak az Európában is több ezer évig jól működő, ártéri gazdálkodás visszaállítása oldhatja meg.

Neked ajánljuk
Nem mindenkinek tetszik az európai vizeket védő uniós szabályozás Már most 1,7 millió szomáliai éhezik az aszály miatt Csökken a magyar mezőgazdaságban dolgozók száma Kínából eregetik az ózongyilkos freont Anglia műanyagellenes küzdelme új fejezethez érkezett
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam