2018. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Egyre több gondot okoz a Duna alacsony vízállása

A Duna ráckevei holtágánál a szivattyúk nem bírták az 50 centis vízszintkülönbséget, Esztergomnál a folyó egyik ága kiszáradt, munkagéppel csináltak utat a kevéske víznek. Az előrejelzések alapján ráadásul optimizmusra sincs sok okunk. 

„A Duna ráckevei holtága jelenleg 50 centiméterrel magasabb, mint a folyó vízszintje, így oda nem tud befolyni a víz, újabb szivattyúkat szerelnek fel a vízpótláshoz – mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Augusztus 16-án reggel 86 centiméteres vízállást mértek a kollégák, ez mindössze 35 centivel múlja felül a valaha mért legkisebb vízállást, a 2003-as 51 centimétert” – mondta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Homokpad a Duna árterében alacsony vízállásnál Esztergomban Fotó: MTI/Mohai Balázs

Az elmúlt napok viharai miatt 10-15 centiméterrel megemelkedett a vízállás, ám az előrejelzések nem adnak okot optimizmusra. Rossz hír ugyanis, hogy a hét végén és a hét első napjain semmilyen vízutánpótlás nem várható a vízgyűjtőkről. Emiatt további apadásra számítanak, és a mai 86 centihez képest a jövő hét elejére

a vízügyi szolgálat munkatársai 70 centiméter körüli vízállást is jósolnak,
ami már nagyon közel van a valaha mért legkisebb vízálláshoz.

Elképesztő, hogy milyen alacsony a Duna vízállása Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Nemrég mi is beszámoltunk arról, hogy mennyire súlyos a helyzet: Esztergomnál a Duna egyik ága kiszáradt, Budapesten pedig felszínre bukott az Ínség-szikla is. 

Neked ajánljuk
Múlt a jelenben: sok minden felszínre került a Duna alacsony vízállása miatt Tele van a Duna mikroműanyaggal Hogyan készül a csapvíz? Új eldobható termékek kerülhetnek tiltólistára az Európai Unióban Hogyan lehetek környezettudatos? (videó)
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam