2020. október 29., Nárcisz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre több gondot okoz a Duna alacsony vízállása

A Duna ráckevei holtágánál a szivattyúk nem bírták az 50 centis vízszintkülönbséget, Esztergomnál a folyó egyik ága kiszáradt, munkagéppel csináltak utat a kevéske víznek. Az előrejelzések alapján ráadásul optimizmusra sincs sok okunk. 

„A Duna ráckevei holtága jelenleg 50 centiméterrel magasabb, mint a folyó vízszintje, így oda nem tud befolyni a víz, újabb szivattyúkat szerelnek fel a vízpótláshoz – mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Augusztus 16-án reggel 86 centiméteres vízállást mértek a kollégák, ez mindössze 35 centivel múlja felül a valaha mért legkisebb vízállást, a 2003-as 51 centimétert” – mondta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Homokpad a Duna árterében alacsony vízállásnál Esztergomban Fotó: MTI/Mohai Balázs

Az elmúlt napok viharai miatt 10-15 centiméterrel megemelkedett a vízállás, ám az előrejelzések nem adnak okot optimizmusra. Rossz hír ugyanis, hogy a hét végén és a hét első napjain semmilyen vízutánpótlás nem várható a vízgyűjtőkről. Emiatt további apadásra számítanak, és a mai 86 centihez képest a jövő hét elejére

a vízügyi szolgálat munkatársai 70 centiméter körüli vízállást is jósolnak,
ami már nagyon közel van a valaha mért legkisebb vízálláshoz.

Elképesztő, hogy milyen alacsony a Duna vízállása Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Nemrég mi is beszámoltunk arról, hogy mennyire súlyos a helyzet: Esztergomnál a Duna egyik ága kiszáradt, Budapesten pedig felszínre bukott az Ínség-szikla is. 

Neked ajánljuk
Több 100 milliárdot veszít a magyar mezőgazdaság, ha alacsonyan marad a Duna Ösztöndíjprogram környezettudatos egyetemistáknak Pályázat autóbusztöltő berendezések gyártóinak és forgalmazóinak Álmodd meg te az Európai Hulladékcsökkentési Hét legjobb magyar akciószervezőinek járó díjat! Japánban 13 670 medveészlelést regisztráltak fél év alatt
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam