2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Milliárdos károkat okoz a Duna alacsony vízállása

Nehéz helyzetben vannak a dunai áruszállítással foglalkozó vállalkozók a Duna szokatlanul alacsony vízszintje miatt. Bencsik Attila, a Magyar Belvízi Fuvarozók Szövetségének elnöke a magyarhirlap.hu-nak beszélt arról, hogy a veszteségek akár a tízmilliárd forintot is elérhetik.

Korábban itt már mi is beszámoltunk arról, hogy komoly gondokat okoz a Duna alacsony vízállása; a budapesti szakaszon az Ínség-szikla is felszínre került. 

Az alacsony vízszint ráadásul a dunai áruszállítással foglalkozó vállalkozóknak sem kedvez.

„A helyzet annyira extrém, hogy a folyam egyes németországi szakaszain a hajók már üresen sem tudnak közlekedni”

– mondta a magyarhirlap.hu-nal Bencsik Attila, a Magyar Belvízi Fuvarozók Szövetségének elnöke.

Extrém alacsony a Duna vízállása Fotó: MTI/Mohai Balázs

A szakember kifejtette, hogy a dunai hajók merülése egységesen 2,5 méter – ez a mutató több évtizedes megfigyelések alapján született. Ahol a merülési mélység az alacsony vízszint okán ennél már kevesebb, ott általában könnyítenek, azaz a rakomány egy részét átpakolják egy másik hajóra, vagy ha az nem megoldás, közúton viszik tovább. Mindez persze pluszköltséget jelent.

Bencsik Attila emlékeztetett, egy korábbi, a mostanihoz hasonló aszályos helyzetben, amikor az elvárható minimum huszonöt deciméteres mélység helyett csak huszonegy-huszonkét decimétert mértek, akkor 10,8 milliárd forinttal csökkent a nagy cégek exportképessége. Ez azt jelenti, hogy nyolc euró pluszköltség rakódott minden egyes tonnára. Mivel a Duna magyar szakaszán évente nyolc-kilencmillió tonnát fuvaroznak, amelyből a hazai részesedés öt-öt és fél millió, könnyen kiszámolható, hogy

 egy-egy csapadékmentes időszak komoly nemzetgazdasági kárt képes okozni.

Hozzátette, a bősi erőmű zsilipjeinek megnyitása nem segítene, hiszen a víz néhány óra alatt elfolyna – ez legfeljebb arra elég, hogy pár megfeneklett hajó le tudjon jönni a zátonyról.

 Az előrejelzések szerint a Duna hazai szakaszán kismértékű emelkedés várható, majd további lassú apadást prognosztizálnak a szakemberek.

Neked ajánljuk
A szárazság végére időzített kisvízszint-rögzítést végeztek a Dunán Klímaváltozás és víz: szélsőségekre kell számítanunk Bolívia hegyi területein a változó csapadékmintázat súlyosbítja az UV-sugárzást Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: magyarhirlap.hu
Vissza
Hírfolyam