2020. július 15., Henrik , Roland
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi lesz a süllyedő metropolisszal?

Az óceánok emelkedő vízszintje, a talaj eróziója és a földmozgások számának növekedése több világvárost is veszélybe sodort. A szakemberek szerint Indonézia fővárosa, Jakarta van a legnagyobb bajban: a tízmilliós metropolisz harmada 2050-re víz alá kerülhet.

Jakarta közelében vagy azon át 13 folyó is fut, az esős évszakban pedig bőségesen zúdul a csapadék a településre fentről is.

Mindemellett Jakarta is szenved a túlnépesedéstől:

már az 1960-as években 2,7 milliónyian lakták, ez a szám 2000-re már elérte a 8,3 milliót, míg napjainkra 10 millió fölé kúszott.

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az elmúlt évek áradásaiból levonható tanulságok alapján nem pusztán egyszerű vízkiöntésekről van szó, vagy arról, hogy a város elégtelen és gyakran eltömítődő csatornarendszere nem képes megbirkózni már az esős évszakban lezúduló csapadékkal sem. Az utóbbi években napvilágot látott elemzések szerint,

hacsak nem változik a helyzet, és nem lesznek érdemi beavatkozások, Jakartára a további süllyedés és a város pusztulása vár.

Csónak ring egy tengervízzel elárasztott területen, egy elhagyott épület mellett Jakarta északi városrészében  Fotó: MTI/EPA/Mast Irham

A legnagyobb veszélyben a város északi része van: ez a terület 10 év leforgása alatt 2,5 métert süllyedt az elemzések szerint, és a következő években egyes körzetei 25 centimétert is meghaladóan ereszkedhetnek bele a talajba évente. Ez duplája a világ tengerparti nagyvárosaira átlagolt éves süllyedési értéknek. Ezzel Jakarta, valamennyi tengerparti település közül, a leggyorsabban süllyedő város; 

a metropolisz fele már most a tengerszint alatt van.

Az előrejelzések szerint 2050-re – változatlan feltételek esetén – a település teljes északi része, azaz közel harmada, víz alá kerülhet, amit nem sokkal később más városrészek is követnek majd.

A város a meglévő védművek erősítése mellett a Great Garuda nevű projekttel készül megállítani a víz romboló erejét. A beruházás egy összesen 32 kilométeres, külső tengeri gáttal és 17 mesterséges szigettel megépítendő mesterséges lagúnát takar az öbölben. 

Egyes szakértői állásfoglalások szkeptikusak a gáttal kapcsolatban. Azt mondják, ha az be is válik az áradások ellen, azzal nem áll meg a város süllyedése. Egy holland hidrológus szerint azonban, ha a mesterséges lagúna el is készül, azzal az indonéz főváros csak haladékot vásárol magának. 20-30 évvel kitolhatja azt az időtartamot, amíg a település végérvényesen és megállíthatatlanul bele nem csúszik az erodált talajba.

Neked ajánljuk
Magyar szakemberek is részt vesznek az Atlanti-óceánt kutató projektben Egyre tisztább a Balaton vize Nem csak a fakivágás veszélyezteti súlyosan az amazóniai esőerdők megújulóképességét Balkon fanatik – Fotópályázat A körkörös gazdaság lehetőség lehet a kilábalásra
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam