2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

USA: az olajkutak miatt gond lehet az ivóvízellátással

A hidraulikus repesztéses eljárás elterjedése miatt az elmúlt években jelentősen megnőtt az amerikai gáz- és olajkitermelés – az USA már meghaladta a hetvenes évek óta nem látott rekordot is. Az olajkutak azonban rengeteg vizet használnak, ez pedig helyenként gondot okozhat az ivóvízellátásban. 

Miközben az amerikai kitermelés a napi 11 millió hordóhoz közelít, ezzel pedig már Szaúd-Arábiát is megelőzik, egy új tanulmányban mások arra figyelmeztetnek, hogy az utóbbi években látványosan megugrott

a hidraulikus repesztés által felhasznált vízmennyiség, amely egyes régiókban már a vízellátást is veszélyeztetheti.

A nagyobb kitermelés miatt a felhasznált víz mennyisége szinte felrobbant, a ma nagyon népszerű nyugat-texasi Permian régióban például ezt a növekedést 770 százalékban határozták meg. 

Az olajkutak rengeteg vizet használnak Fotó: Sciencemag

Máshol kevésbé látványos az ugrás, és bár országos szinten ez nem jelent óriási problémát, egyes helyszíneken akár vízellátási zavarokhoz is vezethet az olaj- és gázcégek növekvő étvágya.

De aggályokat vet fel a szennyvíz elvezetésének kérdése is, hiszen ezt a legtöbb esetben egyszerűen oldják meg, mély kutakkal bepumpálva a nem kívánt anyagot a föld alá.

Komoly aggályokat vetnek fel az olajkutak Fotó: Pixabay

Fontos tényező azonban, hogy a mélyben lévő víztáblák rendszerét, annak összefüggéseit nem teljesen ismerjük, nem tudjuk tehát, hogy ennek milyen hosszabb távú következményei lesznek, ami különösen az ivóvíz kapcsán vet fel további kérdéseket – arról nem beszélve, hogy egyes tanulmányokban pedig már 2015-ben is felvetették, hogy a fokozott visszapumpálással megnövekszik a kisebb földrengések esélye. 

Neked ajánljuk
Ellenőrizték a zalai természetes vízi fürdőhelyeket: mindenhol jó a vízminőség Jó hírek a természetes vizek szerelmeseinek A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Tovább a forrásra: sg.hu
Vissza
Hírfolyam