2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kiszáradás fenyegeti Izrael vízforrásait

Öt aszályos esztendő után annyira drámai a helyzet Izraelben, hogy ha a következő télen átlagos vagy akár annál nagyobb mennyiségű csapadék esne, már az sem tudná megállítani az országot ellátó vízforrások kiszáradását. Az előrejelzések szerint ráadásul csak minimális csapadék várható. 

A közel-keleti ország legnagyobb tava kiszáradásának megakadályozását, illetve és a lakosság vízszükségletének fedezését csak a tengervíz-sótalanító telepek segítségével tudják megoldani.

Izrael legnagyobb édesvízi tartalékának, a Kinneret-tónak az összes eddig mértnél alacsonyabb a vízállása.  

A súlyos változás már szabad szemmel is jól látható: néhány éve Máágan kibucnál egy szigetecske tűnt fel a vízben, amely néhány napon belül már félszigetté válhat, mivel a part felé eső részekről eltűnt a víz.

Kiszáradóban vannak Izrael vízforrásai Fotó:Pixabay

A vízcsökkenés miatt a tóból már nem pumpálnak vizet az országos hálózatba, sőt azt tervezik, hogy a tengervíz-sótalanító telepek vizét fogják visszavezetni a Kinneret kiszáradásának megakadályozására. Jelenleg a sótalanítók fedezik a lakossági vízfogyasztás mintegy 80 százalékát, a mostaniak mellé még két sótalanítót fognak telepíteni. 

A Kinneret mellett a források hozama és a felszín alatti édesvízkészlet is drasztikusan csökken:

az elmúlt öt év súlyos szárazsága nyomán mintegy 2,5 milliárd köbméternyi víz hiányzik. 

Izrael helyzete azonban még így is viszonylag jónak tekinthető a kiszáradással küzdő térségben a szomszédos országokhoz képest, mert előzetesen felkészültek az ínséges időkre tengervíz-sótalanítók és víztisztító telepek építésével.

Neked ajánljuk
A Puli Holdi Vízszimatoló meggyőzte a NASA szakembereit A katasztrófavédelem és a Samsung SDI is vizsgálódik a gödi kutak ügyében Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam